Slovenija
42 ogledov

Spor med begunci, enega zabodli

Rigonce EPA
Spor med begunci, enega zabodli. Kot so nam potrdili na PU Novo mesto, je dobil lažje telesne poškodbe.

Na zeleni meji pri Rigoncah, kjer je še vedno večja skupina prebežnikov, je prišlo do incidenta v katerem naj bi bil en od beguncev zaboden. "Očitno je prišlo do spora med njimi, ena oseba je poškodovana, odpeljana je z rešilcem," je potrdila Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave. 

Očividka iz Sirije, ki je noč preživela na polju, kjer se je incident zgodil, je naši novinarki na terenu povedala, da sta se spopadla afganistanski in sirski begunec. Kaj natačno je razlog spora ni jasno, saj sta begunca govorila vsak svoj jezik: "Stepla, nikomur pa ni bilo zares jasno, kaj se je zgodilo. Kar naenkrat je bilo nato ogromno krvi. Oba pa so nato odpeljali."

Kot je sporočil novinar STA s kraja dogodka, so policisti po izbruhu spora s strokovnim prijemom obvladali dva begunca in ju odpeljali v policijsko vozilo.

Utrujenost, stres in nesoglasja

"Po eni strani je bilo že prej znano, da so med begunci nesoglasja. Po drugi strani so utrujeni in lačni, kar lahko vodi v medsebojna obračunavanja," je za STA pojasnil psiholog Peter Umek. Vsi želijo proti severu. Kar jih ovira pri tem, po Umekovih besedah le poveča stres in slabo voljo.

"Ko je človek lačen in slabe volje, beseda hitro preide v prepir in prepir v medsebojna obračunavanja," pravi Umek. 

Veliko nasprotovanja do beguncev tudi med domačini

Ob napetostih, ki se pojavljajo med domačini in begunci, pa izpostavlja odnos domačinov do beguncev, ki v kmečkem okolju ni dober. Ob tem opozarja na razliko med tokratnimi begunci in begunci z območja nekdanje Jugoslavije v preteklosti.

Vojna na območju nekdanje Jugoslavije se je po njegovih besedah dogajala v naši bližini, razmere smo poznali. "Dogajanje na območjih, s katerih prihajajo tokratni begunci, pa je za nas daleč, ni naše," je dejal. "Ljudje nočejo, da se takšne stvari prinašajo sem. Nočejo prenašati posledic ne krivi ne dolžni," je dodal.

Potrebno vzdreževati red

Domačini so vedno bolj nezadovoljni z dogajanjem, ki jih vse bolj ovira pri njihovem običajnem življenju. Poleg tega pa po njihovi oceni niso vsi begunci potrebni pomoči. Večina beguncev je sicer takih, ki potrebujejo pomoč, nekaj pa je res takih, ki mislijo samo nase in ki potem povzročajo težave, je dejal Umek.

Zdaj je po njegovi oceni nujno vzdrževati čim več reda. Treba je doseči, da begunci prehajajo mejo le na določenem območju, ki ga policija zavaruje. "V nasprotnem primeru bo med domačini še več nasprotovanja ne le do beguncev, ampak tudi do države," opozarja Umek. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • blueone 21:24 22.oktober 2015.

    videl sem že marsikaj..ne branim ne ene ne druge strani...drugače pa zakaj ni to naša vojakinja malo poslikala...obrazov ne moreš zbrisat mar ne...drugače pa ne verjamem njenega natolcevanja..kar ne vidim ne verjamem...

  • blueone 21:16 22.oktober 2015.

    bolniki

  • encijan 19:18 22.oktober 2015.

    Peno imaš tudi okoli gobca?!?