Slovenija
17 ogledov

Spreten robot gre na sprehod

Rick Linnehan in Robert Behnken sta 126 milijonov evrov vrednemu robotu s skupni Žurnal24 main
Ameriška astronavta z mednarodne vesoljske postaje sta med sedemurnim vesoljskim sprehodom dokončala sestavljanje kanadskega robota Dextra.

Gre za tretji in zadnji del robotske opreme, ki je kanadski prispevek na mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Rick Linnehan in Robert Behnken sta 126 milijonov evrov vrednemu robotu s skupnimi močmi namestila še roke in ga tako pripravila na najtežje naloge, ki so jih med vesoljskimi sprehodi do zdaj opravljali astronavti. Roke so opremljene s prijemalnikom, lučjo in kamero, prek katere lahko astronavti na postaji spremljajo njegovo delo. Robot je voden daljinsko prek kontrolne palice znotraj vesoljske postaje.

Astronavta sta robota kanadske izdelave opremila še s tokom za orodje. Dextre v višino meri 3,6 metra, njegova masa pa naj bi bila 1560 kilogramov. Dextre, ki je stal več kot 126 milijonov evrov in so ga na ISS pripeljali z vesoljskim plovilom Endeavour, naj bi v prihodnje služil kot pomoč astronavtom med vesoljskimi sprehodi, prevzel pa naj bi predvsem težja opravila. Njegovo ime je sicer okrajšava za dexterous, kar pomeni spreten.

Tokratni sprehod je trajal kar šest ur in 54 minut, potekal pa je ravno na 43. obletnico prvega človeškega sprehoda v vesolje. Ruski kozmonavt Aleksej Leonov je namreč leta 1965 izvedel prvi vesoljski sprehod v zgodovini človeštva, ki je tedaj trajal 12 minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.