Slovenija
957 ogledov

Sreča v nesreči: Zdrsnil in se k sreči ustavil na robu

Reševanje, gorski reševalci
1/9
PU Nova Gorica
Dežurna ekipa za helikoptersko reševanje je v minulih dneh večkrat poletela na pomoč. Opozarjajo, da so razmere v gorah zahtevne in da je treba biti ob obisku gora ustrezno pripravljen in opremljen.

Dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem po ponedeljku, ko je reševala dvakrat, tudi v torek večkrat poletela na pomoč v gore, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Ob tem svetujejo previdnost, pozornost ter ustrezno opremljenost in pripravljenost.

V ponedeljek je dežurna ekipa za helikoptersko reševanje rešila pohodnika, ki je na območju Bogatina obnemogel zaradi bolezenskih znakov, kasneje pa je iz nevarne situacije na območju Pece pomagala še štirim tujcem, ki so zgrešili pot in obtičali na zelo strmem in nevarnem območju.

Pri skoku v tolmun se je poškodovala

V torek pa je dežurna ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije s policijskim helikopterjem najprej obravnavala nesrečo v soteski Fratarice, kjer se je pri skoku v tolmun poškodovala udeleženka soteskanja.

Reševanje, gorski reševalci | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Nato je ekipa na Ržu v okolici Kredarice reševala tujca, ki je neustrezno opremljen zdrsnil na snežišču in se po srečnem naključju ustavil na robu skalnega skoka.

Tretje reševanje pa so reševalci s policijskim helikopterjem opravili še pod goro Kompotela v Kamniško-Savinskih Alpah, kjer je pohodnik pri sestopu zdrsnil na mokri skali in si poškodoval nogo. Bil je ustrezno opremljen. Vsi dogodki so se zgodili v popoldanskem času.

V gorah je še vedno sneg

Na PU Kranj ob tem opozarjajo na previdnost, pozornost ter ustrezno opremljenost in pripravljenost. V gorah je tudi še sneg. Snežišča so zelo nevarna, pri hoji po njih ali pri prečenju pa je potrebna zimska oprema - cepin, čelada in dereze. Enako kot sneg je nevarna tudi mokra podlaga, še opozarjajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.