Slovenija
12 ogledov

"Srečala se bosta zima in poletje"

Sončen zimski dan Shutterstock
Pred nami je vremensko pester teden. Imeli bomo tako dež kot sneg, mraz in visoke temperature.

V vzhodni Sloveniji bo nedelja jasna, drugod pa pretežno oblačna, Predvsem v zahodni Sloveniji bo občasno deževalo, zvečer pa se bodo padavine začele pojavljati tudi v severni Sloveniji, nato pa bodo zajele večino države.

Tudi jutri se bodo čez dan še pojavljale padavine, meja sneženja pa se bo lahko spustila do nižin, predvsem na Koroškem, Štajerskem, deloma Prekmurju, pa tudi v Zgorenjsavski dolini, vendar bo čez dan sneg prehajal v dež, pojasnjuje dežurni vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Andrej Pečenko. Na teh področjih lahko pričakujemo snežno odejo, debelo nekaj centimetrov, medtem ko bo v Julijskih Alpah zapadlo tudi do pol metra snega, pravi Pečenko.

Poplavljalo ne bo 

Največ padavin bo na zahodu države, v teh dveh dneh bi lahko zapadlo tudi čez 100 litrov dežja na kvadratni meter. "Kljub temu pa to ne bo toliko padavin, da bi na kritičnih območjih še dodatno slabšalo razmere," miri Pečenko.

V sredo tudi nad 15 stopinj 

Jutri proti večeru bodo padavine ponehale, v torek pa bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda oblačilo, predvsem v osrednji Sloveniji. V sredo bo deževalo na vzhodu, drugod pa bo še delno jasno. V noči na četrtek bodo padavine spet zajele večino Slovenije, deževalo bo, saj bo sreda zelo topla, ogrelo se bo tudi nad 15 stopinj, tudi npr. v Ljubljani. V četrtek bodo padavine ponehale, proti koncu tedna pa Pečenko napoveduje bolj stabilno vreme.

"Srečala se bosta zima in poletje" 

Prve dni v prihajajočem tednu bo sicer malo hladneje, bodo pa dnevne temperature od četrtka naprej spet med petimi in desetimi stopinjami, ob koncu tedna pa čez deset. "Mraza ne bo," pravi Pečenko.

Pečenko tudi pritrjuje, da je februar pretopel. A napoveduje, da prihaja fronta "z zahoda, ki bi lahko vreme malo spravila v red". Sedaj je namreč fronta prihajala z Atlantika, kar pa prinaša toplo vreme. "Fronta, ki prihaja z zahoda, nas ne bo prešla, ampak bo vzvalovila in se obrnila. Zato bo ponekod snežilo, na Primorskem bodo pa nevihte. Lahko rečemo, da se bosta srečala zima in poletje," pojav opisuje Pečenko. Hladen zrak ne bo prišel do Primorske, tako da tudi burje ne bo.  

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 17:50 16.februar 2014.

    Bedak kaj ima vreme s tvojo zblojeno miselnostjo.

  • Scott 15:57 16.februar 2014.

    Tudi pomlad bo še prišla, le narod mora spoznati, da obujanje in čaščenje komunizma s totalitarnimi simboli vred ne sodi nikamor, še najmanj v Evropo.