Slovenija
14 ogledov

Srečanje v imenu znanosti

1/7
Žurnal24 main
Türk se je na Brdu pri Kranju sešel z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Zavzela sta se za krepitev sodelovanja med državama, govorila pa sta tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.
Fotografije srečanja si oglejte TUKAJ.

Türk je po srečanju izpostavil, da so odnosi med Slovenijo in Izraelom "zelo dobri in zelo razviti". Pri tem je izrazil željo po njihovem nadaljnjem razvoju, predvsem v znanosti in tehnologiji, ki sta v Izraelu izjemno visoko razviti, predvsem področje nanotehnologije.

Izrazil je tudi željo po obnovitvi dela mešanega odbora za znanost in tehnologijo med Izraelom in Slovenijo, ki že obstaja. Prav področje znanosti bo, kot je poudaril Türk, v prihodnosti v svetu postavljeno v ospredje. Peres pa je dejal, da ga želja po krepitvi sodelovanja med državama na omenjenem področju veseli.

"Morali so se braniti"
V zvezi z napadom izraelskih sil na konvoj ladij s humanitarno pomočjo za Gazo konec maja, ki ga je mednarodna skupnost obsodila, pa je Peres dejal, da se pri tem Izrael čuti diskriminiranega. Po njegovih besedah je bil ta primer izpostavljen zaradi "protiizraelskega občutja" v Združenih narodih. Izraelski vojaki so se namreč v omenjenem incidentu morali braniti, ker so bili napadeni.

Beseda tudi o arbitražnem sporazumu
Predsednik republike je izraelskemu gostu tudi predstavil arbitražni sporazum s Hrvaško, ki je po njegovih besedah pokazal "pot, kako je prav reševati različna mednarodna vprašanja". "Želimo si, da bi mirno reševanje sporov prevladovalo," je dodal. Tudi na Bližnjem vzhodu si Slovenija po Türkovih besedah želi, da bi bila prizadevanja za dosego miru, ki potekajo ob podpori ZDA in bližnjevzhodne četverice, uspešna.

Peres: Mir v Gazi ni v naših rokah
Slovenija je pri tem, kot je spomnil Türk, dala tudi svoj lasten prispevek s projektom rehabilitacije za otroke iz Gaze. Za ta projekt se je Peres Türku zahvalil. Ob tem je poudaril, da Izrael nima interesa, da bi kdorkoli v Gazi trpel. Spomnil je, da se je judovska država iz Gaze pred leti umaknila. Območje pa bo njegovih besedah lahko znova povsem odprto, če se bo končal terorizem. "Verjamemo v mir," je dejal Peres, dodal pa, da "mir ni v naših rokah".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.