Slovenija
3863 ogledov

Stanje v najslabši regiji: Skrbijo jih manjše občine

Ljudje z maskami Epa
Z dvainštiridesetimi novimi okužbami, vsaj na prvi pogled, izstopa mestna občina Nova Gorica. "A je še veliko bolj zaskrbljujoča rast številk v manjših občinah oziroma tistih z manj prebivalci," so zaskrbljeni v Regijskem štabu CZ za severno Primorsko.

Epidemija je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, je na včerajšnji novinarski konferenci dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Po njenem se so se razmere izboljšale le v bolnišnicah, saj zdravljenje potrebuje manj bolnikov.

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji sedem regij v rdeči fazi. To so gorenjska, primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, savinjska, pomurska in koroška regija, ki sicer po številu okuženih izpolnjuje pogoje za oranžno fazo, vendar mora biti izpolnjen tudi pogoj, da je hospitaliziranih manj kot tisoč bolnikov.

V obalno-kraški in zasavski regiji je morala vlada zaostriti ukrepe. Regiji sta iz rdeče prešli v črno fazo, kar pomeni, da na teh območjih s prihodnjim tednom zapirajo vrata in prehajajo na izobraževanje na daljavo, vrtci pa bodo delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo.  

Simona Kustec Slovenija Pozor: V ponedeljek bodo šole zaprte v vseh regijah

V črni fazi so poleg omenjenih dveh regij še jugovzhodna, posavska in goriška regija. 

Goriška ostaja na vrhu

Goriška ostaja na vrhu regij z najvišjim številom okužb v sedemdnevnem obdobju glede na 100.000 prebivalcev. V sredo je bilo v teh krajih dnevno 130 novih okužb, v zadnjih sedmih dneh skupaj 727, kar je v povprečju 103 na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev je to 87,7. To je najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami (na državni ravni je 59,9). 

"Z dvainštiridesetimi novimi okužbami, vsaj na prvi pogled, izstopa mestna občina Nova Gorica. A je še veliko bolj zaskrbljujoča rast številk v manjših občinah oziroma tistih z manj prebivalci," so zaskrbljeni v Regijskem štabu CZ za severno Primorsko.

Skrbijo jih manjše občine

Šempeter - Vrtojba kar 11 novih okužb, v zadnjih treh dneh 21; Brda v sredo 8, v zadnjih treh dneh 22; Bovec - v zadnjih 7 dneh kar 35 potrjenih novih okužb, skupno je aktivnih okužb 54, kar je najvišja pojavnost na severnem Primorskem (preračunano na 100.000 prebivalcev - 1691).

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

Zgornj zemljevid okužb po občinah nam sicer pokaže vnovični razpršeni tedenski porast po vsej državi. Najvišji tedenski prirast beležijo v občinah Kobarid, Kanal ob Soči, Gornji Petrovci, Markovci in Solčava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Krizar53
    Krizar53 10:34 29.januar 2021.

    To je cena za trend, vsaka hiša svoja občina, zdej pa jejte kar ste skuhal in uživajte!!

  • Ivo 10:26 29.januar 2021.

    Takole je bilo na obisku v Goriški-danes najslabši regiji pred enim mesecem: https://www.gov.si/assets/PV/December2020/3112/Jansa6.jpg Opazite kakšno posebnost??

  • Skipi 09:55 29.januar 2021.

    Primerjati procentualni prirast velikih in malih občin lahko dela samo nekdo ki nima pojma o statistiki. V bovcu se ti okuži ena družina (5) pa je huje kot da imaš 100 okuženih v Gorici. Kar pa je seveda daleč od ...prikaži več resnice sploh glede omejvanja epidemije.