Slovenija
14 ogledov

Stanovanja spet dražja

Bojan Klenovšek meni, da bo stanovanja v stečaju možno prodati po višji ceni. (F Žurnal24 main
Nova stanovanja so se podražila. Nižje cene novih hiš, ugotavlja statistični urad.

Nova stanovanja so se v drugem četrtletju spet podražila, in sicer tokrat za 2,8 odstotka, ugotavlja državni statistični urad. So se pa v istem obdobju znižale cene novih hiš, in sicer za 7,3 odstotka, in tako v celoti izničile rast cen hiš iz prvega četrtletja 2011.

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš se v letošnjem drugem četrtletju glede na četrtletje prej v povprečju niso bistveno spremenile, saj so bile višje le za pol odstotka.

Cene novih stanovanj višje

Cene prodanih novih stanovanj so se med aprilom in junijem zvišale, pa čeprav se je njihovo število znova nekoliko znižalo. V primerjavi z letom 2009 so se dvignile za kar 11 odstotkov, kar je bil največji dvig cen med vsemi vrstami stanovanjskih nepremičnin. Na letni ravni pa je bil dvig cen novih stanovanj 9,9-odstoten.

Največ prodanih stanovanj v Ljubljani

Največ novih stanovanj so prodali v osrednjeslovenski statistični regiji, kar 55 odstotkov, od tega polovico v Mestni občini Ljubljana.

Število prodanih novih hiš je že štiri četrtletja zelo nizko. V letošnjem drugem četrtletju so jih prodali le 53, zato so nihanja njihovih indeksov cen velika, pojasnjujejo na statističnem uradu.

Glede rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa na statističnem uradu ugotavljajo, da so se v letošnjem drugem četrtletju znižale za 0,9 odstotka, medtem ko so bile na letni ravni višje za 1,4 odstotka.

Cene rabljenih hiš dol

Najizraziteje so se med aprilom in junijem znižale cene rabljenih družinskih hiš, in sicer za 4,3 odstotka, medtem ko so bile cene rabljenih stanovanj višje v povprečju za pol odstotka.

Obseg prometa z rabljenimi stanovanji je upadel drugo četrtletje zapored: predvsem zaradi zmanjšanja števila transakcij zunaj Ljubljane, v Ljubljani pa se je nekoliko povečal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.