Slovenija
21 ogledov

Starši tožijo Apple zaradi "zlorabe" otrok

smrkci Reuters
Skupina staršev toži Apple zaradi igric za otroke, ki vključujejo tudi plačevanje. Desetletna deklica je za igranje v enem mesecu porabila dobrih tisoč evrov brez vednosti staršev.

Na Applove naprave si lahko uporabniki brezplačno naložijo številne igrice, a potem sledi izbira, ali jo bo uporabnik igral brezplačno, kar pomeni, da bo napredoval zelo počasi, ali pa si med igranjem kupuje razne pripomočke, s katerimi hitreje napreduje. Kot kaže, se otroci odločajo večinoma za slednje.

Otroci premamijo starše

Starše, ki tožijo Apple, je zmotilo, da jih je otrok le enkrat premamil, da so vnesli številko svoje kreditne kartice za recimo le štiri evre vredno čudežno paličico, ki bo otroku pomagala do naslednje stopnje v igri, otrok pa je nato lahko vsakič, ko je hotel kaj kupiti, le potrdil, da še vedno velja kreditna kartica, ki jo je vnesel starš.

Desetletna britanska deklica je tako v enem mesecu nakupila za več kot tisoč evrov vrednih pripomočkov za eno od igric. Nekateri pripomočki namreč stanejo tudi po več kot 80 evrov. "Račun za iPhone je bil višji kot naš mesečni obrok za hipoteko," je za BBC povedala zgrožena mamica Niamh Bolton.

Kljub spremembi sojenje bo

Apple je sicer zdaj uvedel dodatne zaščite, ki tega ne omogočajo več, a ameriški sodnik Edward Davila še vedno meni, da obstaja upravičen razlog za tožbo. Starši, ki tožijo Apple, namreč tudi dokazujejo, da kljub spremembi igrice še vedno spodbujajo otroke k nakupovanju in zasvojenosti. Apple za zdaj obtožb ne komentira.

Komentarjev 1
  • bojovi 13:05 19.april 2012.

    So ljudje neumni, da se pustijo Applu. Dajte mal porihtat otroke, že vsi so tko in tko razvajeni do obisti. Še posebej Američani, ki imajo tolk da ne vejo kam bi sami s sabo.