Slovenija
6 ogledov

Stavka francoskih kontrolorjev

Francija, stavka kontrolorjev letenja, Pariz, potniki, letališče
1/6
Žurnal24 main
Francoski kontrolorji letenja stavkajo na dveh največjih letališčih. Adria Airways zaradi tega nima zamud, razen na enem od čarterskih letov.

Od sinoči kontrolorji letenja na glavnem letališču Charles de Gaulle in na Orlyju ne opravljajo svojega dela. Stavka bo trajala še ves dan.

"Zaradi omejitev v francoskem zračnem prostoru na rednih letih nimamo zamud, zamuja le povratni čarterski let s Palme, ta se namreč izogiba zračnemu prostoru južne Francije," so nam sporočili iz Adrie Airways.

Vsi potniki pa nimajo te sreče, saj naj bi bilo po predvidevanjih kar nekaj odpovedi ali vsaj zamud, zato je agencija za civilno letalstvo vsem potnikom svetovala, naj preden se odpravijo na letališče, pri svoji letalski družbi preverijo, ali poleti potekajo normalno.

Enotno evropsko nebo krivo za stavko
Francoski kontrolorji se ne strinjajo z načrtom tako imenovanega enotnega evropskega neba. Njegov namen je, da bi Francija skupaj z Nemčijo, Švico, Belgijo, Nizozemsko in Luksemburgom ustanovila neke vrste enotno centralo, ki bi usmerjala letala na evropskem nebu. S tem naj bi letalom omogočili, da ne bi več delala raznih "ovinkov“ zaradi koordinacije iz enega centra, poleg tega bi zato prihranili na gorivu.

A francoski kontrolorji menijo, da to prinaša predvsem odpuščanje in uničenje francoske službe kontrolorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.