Slovenija
77 ogledov

Stranka lahko organ toži

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Neodzivnost. Bralec od decembra čaka odgovor na pritožbo o štipendiranju.

Bralec Janez Loštrek pravi, da se je sin zaradi negativne odločbe za Zoisovo štipendijo pritožil že decembra, odgovora pa do danes ni dobil. "Nazadnje sem ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) klical maja, in dejali so mi, da bodo odgovorili do konca meseca," je ogorčen Loštrek.

 

540 pritožb zaradi uveljavljanja Zoisovih štipendij je MDDSZ prejelo v šolskem letu 2009/10, 1.160 pa zaradi državnih štipendij.

Kot so pojasnili na pristojnem ministrstvu, so za štipendiranje zaposleni trije uslužbenci, od katerih pritožbe rešujeta dva, pokrivata pa še druge vsebinske zadeve. "Pritožbe rešujemo v najkrajšem možnem času," dodajajo na MDDSZ.

 

Zakoniti rok: dva meseca
Na ministrstvu za javno upravo pa pojasnjujejo, da pri štipendijah velja splošni zakonski rok za odločanje drugostopenjskega organa, torej dva meseca od predložitve pritožbe. "Po poteku roka lahko stranka organ toži," so predlagali.

Molk organa
Po poteku zakonitega roka za odgovor lahko stranka vloži tožbo zaradi molka organa, a šele sedem dni po tem, ko ga je vnovič pozvala k rešitvi zadeve. Tožba temelji na pravni domnevi, da je strankin zahtevek zavrnjen, saj je po poteku roka za odgovor njen položaj enak, kot če bi organ zahtevek zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.