Slovenija
2429 ogledov

Stranke bi se tako borile proti revščini

revščina Reuters
Predstavniki političnih strank so na okrogli mizi o problemu revščine v Sloveniji predstavljali svoja videnja rešitve omenjenega problema.

Med predstavniki političnih strank, ki so se udeležili današnje okrogle mize o problemu revščine v Sloveniji, je prevladalo stališče, da rešitev ni v višanju denarne socialne pomoči, ampak v odpiranju novih delovnih mest ter v dostojnem plačilu za opravljeno delo. Okrogla miza je potekala v okviru evropskega projekta EMIN.

Alenka Bratušek | Avtor: EPA EPA
Alenka Bratušek (Stranka Alenke Bratušek) in Aleksandar Kešeljević (SMC) sta soglašala, da je najboljše orodje v boju proti revščini odpiranje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, ki omogočajo tako višje plače kot večji dobiček. Bratuškova je pri tem poudarila dolžnost države, da spodbuja odpiranje takšnih delovnih mest, Kešeljević pa nujnost ohranitve zdajšnje visoke gospodarske rasti.

Uroš Prikl (DeSUS) je opozoril na potrebo po tesni povezavi socialne in zaposlovalne politike, katerih skupni cilj bi moralo biti dostojno plačilo za opravljeno delo. V zvezi s tem je Jernej Štromajer (SD) pripomnil, da je slovenska družba dovolj bogata, da ob pravični razporeditvi družbenega bogastva nikomur ne bi bilo treba živeti v revščini.

chemtrails Kaj ponujajo? Slovenija Vodič po "novih" strankah

O razmerju med denarno socialno pomočjo in minimalno plačo

Razpravljavci so se dotaknili tudi razmerja med denarno socialno pomočjo in minimalno plačo. Jernej Vrtovec (NSi), Nataša Trček (Lista Marjana Šarca) in Alenka Gabrovec (SLS) so opozorili, da bi premajhna razlika med njima razvrednotila delo in zmanjšala željo po zaposlitvi. Prvi korak v boju proti revščini zato vidijo v razvoju gospodarstva, ki bo omogočil dvig povprečne in minimalne plače.

jernej vrtovec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Luka Mesec (Levica) je dejal, da nizka denarna socialna pomoč sili brezposelne v položaj, da so pripravljeni delati tudi za nedostojno plačilo. Jure Trbič (Piratska stranka) je poudaril, da nizka minimalna plača širi revščino tudi med zaposlene. Tako Mesec kot Trbič sta pojasnila, da volilna programa njunih strank omenjata tudi postopno uvajanje univerzalnega temeljnega dohodka.

O problemu prekarnega dela

Eno od vprašanj današnje okrogle mize, ki je potekala v ljubljanski Mestni hiši, je bil problem prekarnega dela. Kešeljević se je zavzel za okrepitev inšpekcijskega nadzora nad prikritimi zaposlitvami, Štromajer vidi rešitev v poenotenju zavarovanj za različne oblike dela, za Trbiča pa je prekarnost anomalija, ki se je ne rešuje, ampak jo je treba odpraviti.

Trčkova je predlagala spremembo zakonodaje, ki bo vsem netipičnim oblikam dela zagotovila dodatne pravice. Mesec je prekarnost označil za zlorabo na trgu dela, ki je posledica neustrezne zakonodaje in nedelovanja inšpektorata. Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) pa v prekarnosti vidi "novo suženjstvo", ki je slaba popotnica za prihodnost.

Kandidati Slovenija Znani obrazi, ki bodo nastopili na volitvah

Okroglo mizo sta v okviru projekta Evropska mreža minimalnih dohodkov (EMIN) pripravila Mirovni inštitut in Ženski lobi Slovenije. Projekt si prizadeva za ustrezno, dostopno in vključujočo shemo minimalnega dohodka za osebe na trgu dela in izven njega, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje.

Sicer se je v okviru projekta EMIN danes v Ljubljani ustavil avtobus, ki po državah EU ter v Srbiji, Makedoniji, na Islandiji in Norveškem širi zavest o pomenu pravične sheme minimalnega dohodka za celotno družbo.

Komentarjev 7
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:43 06.maj 2018.

    Mirovni inštitut je pod kontrolo fašista Soroša, politikantski namen ni priti do kakih konkretnih rešitev, gre samo za predvolilno blejanje, glavni problem je bančni kriminal in tistih 75 milijard € ki so jih ob nastanku države ukradli in prenesli na ...prikaži več eksotična otočja, druga stvar je davkarija, ki je absolutno previsoka za reveže in prenizka za bogataše.

  • borut08 10:25 06.maj 2018.

    Stranke bi se tako borile proti revscini,da bi jih zaposlili za minimalno placo,kjer bi jih delodajalci izkoriscali do skrajnosti in se vedno bi zivotarili,drugi pa akumulirajo dobicke na racun novodobnih suznjev.Najprej naj dvignejo minimalno placo,da lahko za posteno delo dostojno prezivis!

  • jakec1575 17:50 05.maj 2018.

    stvar je sila enostavka. slovensko gospodarstvo je po zadnjih podatkih ustvarilo 3 mrd dobicka, place nise sledile. Ko bodo delodajalci dojeli, da je produktivnost treba placati, bomo svetla Slovenija. Produktivnost slovenskih delavcev je med najvisjimi v Evropi. Predlagam generalni strajk ...prikaži več gospodarstva za 2 dni. 2 dni. ampak vsi. vsi naenkrat. povsod tam, kjer vas terajo 200 in vec za minimalno placo. v Nemciji gredo vsi na ulico, ce ni povisice zaradi rasti prihodkov.