Slovenija
4840 ogledov

Zdaj je uradno: Pred Strunjanom ustrelili delfina

ustreljen delfin strunjan morigenos Morigenos
"Obdukcija poginulega delfina, ki so ga raziskovalci društva Morigenos našli konec junija pred Strunjanom, je pokazala, da je delfin poginil zaradi posledic strela z orožjem," so sporočili iz obalnega društva Morigenos.

Konec junija je raziskovalna ekipa društva Morigenos na morju pred Strunjanom našla poginulega delfina. Šlo je za samca velike pliskavke, ki je sicer stalno prisotna vrsta v severnem Jadranu in s tem tudi v slovenskem morju.

Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce populacijo delfinov v Tržaškem zalivu in okoliških vodah preučuje in spremlja že 22 let.

Raziskovalci društva Morigenos so na terenu opravili prvi zunanji pregled živali. Truplo delfina je bilo že precej razpadlo, zato ni bilo mogoče ugotoviti, ali gre za enega od identificiranih delfinov, ki jih društvo spremlja v severnem Jadranu.

Delfina so poslali na obdukcijo na veterinarski inštitut, kjer so analize pokazale, da je bil delfin ustreljen.

"Poškodbe na koži so sicer bile vidne že ob prvem pregledu telesa, vendar je pri tako razpadlih živalih težko na hitro oceniti ali gre za poškodbe, ki so nastale pred smrtjo ali po njej, zato se nikoli ne želimo prenagliti in delati zaključkov pred končano obdukcijo," so sporočili iz društva in dodali, da je bila žival ustreljena v levi stranski predel prsi: "Po vstopu v telo je izstrelek prebil levo prsno steno, prebil obe pljučni krili in skozi desno prsno steno izstopil iz telesa. Od vitalnih organov je izstrelek poškodoval pljuča, zato je najverjetneje, da je žival poginila za posledicami motenj v dihanju. S kakšnim strelnim orožjem je bila žival ustreljena še ni znano, je pa na mestu strelnih ran bilo najdenih več delcev izstrelka, ki so bili shranjeni za potrebe balistične preiskave."



To je prvi pri nas zabeleženi primer ustreljenega delfina v modernih časih. Delfini so v Sloveniji in drugod v Evropi strogo zavarovana vrsta, zato gre v tem primeru za kaznivo dejanje. Primer je bil prijavljen tudi Policiji.

Razpadlost trupla kaže na to, da je bila žival v trenutku najdbe mrtva že več dni, zato ni znano, kje je bila žival ustreljena. Glede na to, da si Tržaški zaliv delijo Slovenija, Italija in Hrvaška, je lahko do kaznivega dejanja prišlo tudi izven Slovenije.

Delfini in drugi veliki morski plenilci so pomemben člen morskih ekosistemov, ki pomagajo zagotavljati ravnovesje v morskih prehranskih spletih. Njihovo varstvo ima zato širši pomen pri dolgoročnem ohranjanju zdravega morja, kar je pomembno tudi za ljudi. 

Komentarjev 10
  • Nelaži 15:14 26.avgust 2024.

    Modri vedo; To kar počneš drugim se bo počelo v taki ali drugačni obliki tudi tebi. Ni slučajno zapisano v mnogih religijah; Ne ubijaj, ker kdor ubija bo prej ali slej tudi ubit.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 14:20 26.avgust 2024.

    Kdo se bo sekiral zaradi ene ribe? Drugič naj jo razrežejo in spakirajo v konzerve Riomare, pa bo stvar rešena.

  • andrej084 13:49 26.avgust 2024.

    vcasih smo rekli, svašta majka rodi, svašta zemlja nosi. To moraš biti usekan v glavi, da greš ustrelit delfina. Slovenija, dežela idiotov, ki se gibljejo med nami. Ni nam pomoči....