Slovenija
21 ogledov

Svetovne borze nadaljujejo padec

Vlagatelji živčno pogledujejo proti korejskemu polotoku. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nove skrbi o težavah evropskih bank ter čedalje bolj napeta retorika med obema Korejama so vlagatelje pognale v beg.

Osrednji japonski indeks Nikkei je padel za 3,1 odstotka, nič bolje pa se ni godilo niti evropskim delnicam, ki so v povprečju izgubile tri odstotke vrednosti. Azijske vlagatelje je zaskrbelo napenjanje mišic med Severno in Južno Korejo, zaradi česar je vlada v Seulu morala celo sklicati izredno sejo, da je pomirila vlagatelje.

Evropske borzne parkete pa je zaskrbelo stanje bank v evroobmočju, potem ko je morala španska centralna banka rešiti banko CajaSur. Strah, da bo korejski konflikt zamajal šibko gospodarsko okrevanje, je pred začetkom trgovanja navzdol potisnil tudi tečaje nekaterih velikih ameriških bank ter industrijskih podjetij, kot sta Bank of America ter Alcoa.

A poznavalci opozarjajo, da so v zadnjih dneh, pred odprtjem trga, vlagatelji ravnali pretirano pesimistično, kar bi se lahko zgodilo tudi danes.

Na vrednosti sta izgubila tudi nafta in evro. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba odšteti 68,8 dolarja, evro pa se je zdrsnil pod mejo 1,22 dolarja za evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.