Slovenija
86 ogledov

Ta dvoeverski kovanec je v obtoku od danes

Kovanec Banka Slovenije
Od danes je v obtoku milijon novih spominskih kovancev z motivom zastave Evropske unije.

Danes ob 30. obletnici potrditve zastave kot uradnega simbola Evropske unije so države članice evroobmočja izdale spominski kovanec za 2 evra z motivom evropska zastava, ki jo obkroža 12 stiliziranih ljudi. Poleg dizajna kovanca sta na kovancu izpisani tudi letnici 1985–2015 in ime države izdajateljice v nacionalnem jeziku.

Avtor dizajna je grški umetnik George Stamatopoulos, skovali pa so ga v Rimu.
 

Letos bo Slovenija izdala še en spominski kovanec

Slovenija pa bo izdala še en spominski kovanec za 2 evra, in sicer ob 25. obletnici osamosvojitve. V obtoku pa naj bi znašli v začetku naslednjega leta.
 
Kovanec je oblikoval Jernej Kejžar, ki je ob tem povedal, da bo na njem "prek levega dela jedra kovanca poševno postavljena črta. Desno od črte je v zgornjem delu kovanca napis '25 let', pod njim pa ena pod drugo izpisani besedi 'Republika Slovenija.' V spodnji polovici kovanca je originalni Prešernov zapis dela Zdravljice 'dočákat´ dan'. Ob spodnjem robu kovanca je letnica 2016. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa je napis Slovenija."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.