Slovenija
9050 ogledov

Tako dobro je po koncu mandata poskrbljeno za evroposlance

volitve v evropski parlament 2019 Saša Despot
Z jutrišnjem dnem Ljudmili Novak, Francu Bogoviču, Klemnu Grošlju in Milanu Brglezu poteče mandat evroposlanca, a finančnih skrbi zaenkrat še nimajo.

Vsi nekdanji poslanci: Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Milan Brglez in Klemen Grošelj so sprožili postopke za prejemanje nadomestila za prehodno obdobje, do katerega so upravičeni vsi nekdanji poslanci v Evropskem parlamentu. Dolžina trajanja nadomestila poslanske plače je odvisna od števila mandatov, ki jih je poslanec oddelal v Evropskem parlamentu, prejemajo pa ga lahko največ dve leti. 

Popolno ali delno nadomestilo

V času prejemanja nadomestila nekdanji evroposlanci, ki se ne zaposlijo drugje, plačo evropskega poslanca prejemajo v celoti. Ta je nazadnje znašala nekaj več kot 10 tisoč evrov bruto, kar je nekaj več kot 8 tisoč evrov neto. Države članice lahko uvedejo dodatne nacionalne dajatve, zato so končni neto zneski odvisni od davčnega režima države. Naši poslanci v Sloveniji plačujejo dohodnino. Če se nekdanji poslanec ponovno zaposli, prejme delno nadomestilo na način, da se mu nova plača odšteje od nadomestila. 

Brez dodatkov in dnevnic

Nekdanji evropski poslanci seveda niso več upravičeni do drugih dodatkov, ki so jim bistveno dvigovali mesečni dohodek. Najbolj izpostavljen je dodatek za materialne stroške, ki je v prejšnjem mandatu znašal 4950 evrov. Za ta dodatek poslancem ni treba dokazovati, kako so ga porabili. Za dnevnico, ki jo prejmejo v dnevih zasedanja Evropskega parlamenta in je znašala 320 evrov, pa so morali dokazati prisotnost na seji. 

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novak: Deset mesecev nadomestila

Ljudmila Novak je bila v Evropski parlament izvoljena dvakrat, v mandatih 2004 do 2009 in 2019 do 2024, kar pomeni, da je upravičena do desetih mesecev nadomestila poslanske plače. "Spočila se bom in premislila, kako in kje naprej," o načrtih pravi Novak. 

V politiki bo ostala aktivna. "Čas bo pokazal, kaj še lahko naredim s svojimi izkušnjami na političnem polju ali kje drugje," pravi, ni pa se še odločila, ali bo na naslednjem kongresu NSi kandidirala za katero od funkcij. 

Ali pa 3400 evrov pokojnine

Ljudmila Novak pa že izpolnjuje tudi pogoj pridobitev še ene ugodnosti Evropskega parlamenta. Ko nekdanji poslanec dopolni 63 let, je namreč upravičen tudi do pokojnine. Ta znaša 3,5 odstotka bruto plače za vsako dopolnjeno leto mandata, vendar največ 70 odstotkov plače. Po petletnem mandatu je nekdanji evropski poslanec tako upravičen do več kot 1700 evrov bruto pokojnine. Če je bil izvoljen dva mandata, se pokojnina podvoji.

volitve v evropski parlament 2019, Granc Bogovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bogovič: Okoli 80 tisoč evrov 

Nekdanji evropski poslanec Franc Bogovič (SLS) pogojev za pokojnino še ne izpolnjuje, v Evropskem parlamentu pa je bil tudi on poslanec dva mandata. Pripada mu torej deset mesecev nadomestila, skupno okoli 100 tisoč evrov bruto oziroma 80 tisoč neto.  

Nekdanji poslanci slovenskega parlamenta so upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Poslanec, ki je opravljal funkcijo poslanca že pred mandatom, ki mu je prenehal, ima za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnih treh mesecev nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj.

Oddahnil si bo od politike, računa na poznanstva

"Po skoraj 26 letih profesionalnega udejstvovanja v politiki ter izteku mandata v Evropskem parlamentu si bom malce oddahnil od politike in se najprej posvetil svoji kmetiji in nasadu jablan ter družini, pri čemer se veselim zlasti več druženja z mojimi štirimi vnuki," glede svojih načrtov pravi Bogovič.  

Bogović je ob zaključku mandata izpostavil bogato mrežo poznanstev iz Evropskega parlamenta in Bruslja, ki si jo uporabljal kot evropski poslanec in član treh odborov Evropskega parlamenta. "Ali mi bo ta mreža koristila tudi v prihodnje, bo pokazal čas. Zaenkrat, kot rečeno, se posvečam zgolj svoji kmetiji in svojim bližnjim," pravi. Pove tudi, da "o svoji nadaljnji (aktivni ali pasivni) vlogi v politiki trenutno niti še nisem imel časa razmišljati."

Zeleni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Grošelj in Brglez: Celotno ali delno nadomestilo?

Tudi nekdanji poslanec Gibanja Svoboda Klemen Grošelj (iz stranke je kasneje izstopil in kandidiral pri Zelenih) je upravičen do petih mesecev nadomestila. Ni pa še jasno, ali bo prejemal celotno ali delno nadomestilo, ki mu pripada, če se zaposli. "Imam zamrznjeno delovno razmerje na Uradu za intelektualno lastnino, ne izključujem pa, da se vmes pojavi kaj drugega," razlaga Grošelj, ki je bil pred izvolitvijo državni sekretar na obrambnem ministrstvu v vladi Marjana Šarca, še pred tem pa svetovalec in nato vodja kabineta na ministrstvu za gospodarstvo. 

Če se bo Grošelj še pred iztekom petih mesecev zaposlil drugje, mu se mu bo nova plača odštela od nadomestila Evropskega parlamenta. 

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

Ali bo prejemal nadomestilo v celoti ali le delno, prav tako še ne ve nekdanji evroposlanec Milan Brglez, ki ima te dni različne razgovore za zaposlitev, med drugim na pravosodnem ministrstvu in na Fakulteti za družbene vede, kamor bi se vrnil kot predavatelj. "O tem, kako in kaj naprej, še ni sprejel dokončne odločitve, ker ima še nekaj pogovorov, ki jih bo opravil v začetku naslednjega tedna. Ne glede na odločitve, ki jih bo sprejel, bo tako ali drugače ostal aktiven tudi v slovenskem političnem življenju ter skušal soprispevati k izboljšanju življenja prebivalk in prebivalcev Slovenije," je glede prihodnjih načrtov Brgleza sporočil njegov predstavnik za medije. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Pierre 10:58 15.julij 2024.

    Vse tele poslat na borzo dela!!!

  • Antivaxer 10:52 15.julij 2024.

    Ker so poslanci ostali brez službe, imate možnost, da s poslanim dobrodelnim SMS LJUDMILA10 na 1919, ex poslancem pomagate prebroditi finančno krizo, dokler počivajo in razmišljajo kako naprej...😂

  • tomi8 10:21 15.julij 2024.

    Za po***t kakšne denarje dobijo za meglo mešat po naročilu multinacijonalk..