Slovenija
5460 ogledov

Pretresljiv posnetek: Voda v nekaj minutah poplavila most

vodotok Reka Neblo Goriška Brda ARSO
Zaradi obilnih padavin lahko ponekod reke še vedno naraščajo. Pretoki rek so veliki.

Včerajšnje obilno deževje je povzročilo veliko težav v več delih države. Pretoki rek po državi so še vedno veliki. V vzhodni polovici države ponekod reke še vedno naraščajo. Ponekod so bile spet poplavljene hiše, ki jih je poplavilo tudi lani avgusta.

Kako hitro se lahko razmere spremenijo, je dobro razvidno s spodnjega posnetka, ki ga je objavila Agencija RS za okolje. Ob močnem nalivu so v četrtek popoldne močno narasli vodotoki v Goriških Brdih. V Neblem je v uri in pol vodotok Reka zalil most. Na postaji v Vedrijanu je ARSO od srede zvečer do danes zjutraj zabeležil 164 mm padavin.

Hitro naraščanje vodotokov

𝗛𝗶𝘁𝗿𝗼 𝗻𝗮𝗿𝗮𝘀̌𝗰̌𝗮𝗻𝗷𝗲 𝘃𝗼𝗱𝗼𝘁𝗼𝗸𝗼𝘃 💧 Ob močnem nalivu v Goriških Brdih so med 16.30 in 18.00 hitro in močno narasli vodotoki Reka - Neblo (na animaciji), Kožbanjšček - Neblo in Idrija - Golo Brdo. #vodotoki #poplave

Posted by ARSO vode on Thursday, September 12, 2024

Nekatere reke bodo čez dan še naraščale

"Pretoki rek po državi so veliki. Reke v zahodni polovici države in v porečju Savinje večinoma upadajo, v vzhodni polovici države pa so ustaljene ali še počasi naraščajo. Reke v porečju Krke in Dravinja v srednjem toku se razlivajo in še naraščajo. Razlivajo se tudi Ljubljanica s posameznimi kraškimi pritoki, Mirna in posamezne reke na Kočevskem, vendar so njihovi pretoki že ustaljeni," je razvidno iz hidrološkega poročila agencije za okolje.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Hidrologi napovedujejo, da bo čez dan še naraščala reka Krka in se v noči na soboto v spodnjem toku ustalila. "Poplavljene površine vzdolž celotnega toka se bodo povečevale. Vodostaj Ljubljanice na Barju bo danes še ustaljen, poplavljene površine na območju vsakoletnih poplav se bodo ohranjale. Danes čez dan se bo še razlivala tudi Dravinja v srednjem toku, njen pretok pa bo popoldne začel upadati. Mura bo danes in v prihodnjih dneh naraščala in se v nedeljo lahko razlije znotraj protipoplavnih nasipov," napovedujejo.

𝗛𝗶𝗱𝗿𝗼𝗹𝗼𝘀̌𝗸𝗼 𝘀𝘁𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗶𝗻 𝗻𝗮𝗽𝗼𝘃𝗲𝗱 Objavljeno: 13. september ob 9.30 💧 Pretoki rek po državi so veliki. Reke v zahodni...

Posted by ARSO vode on Friday, September 13, 2024

Prav tako pričakujejo, da bodo posamezne manjše reke na severovzhodu države sprva še naraščale, popoldne pa bodo začele upadati. "Druge reke po Sloveniji bodo danes in v prihodnjih dneh upadale. Vodnatost rek na zahodu države bo večinoma srednja, kraške reke in večje reke na vzhodu države pa bodo še ohranjale veliko vodnatost," dodajajo.

Trenutno so na cestah precej zahtevne razmere, zato velja upoštevati nekaj nasvetov, kako prilagoditi vožnjo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:06 13.september 2024.

    Treba je poglabljat potoke,ne pa gradit jezove