Slovenija
1459 ogledov

Tako lahko preverite, kako ogrožena je vaša nepremičnina

Poplave Italija Profimedia
Triglav je preko svoje spletne strani omogočil vpogled vsem lastnikom nepremičnin, da preverijo, na kako ogroženem območju živijo oz. katere so tiste nevarnosti, ki najbolj pretijo njihovim nepremičninam.

Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročili zgodovinsko visoke škode, sta se še posebej izkazala smisel in pomembnost ustreznih zavarovanj pred naravnimi nesrečami, so v sporočilu za javnost zapisali pri Zavarovalnici Triglav. Toda kako prepoznati nevarnost in katera zavarovanja izbrati, da bodo v največji možni meri zagotavljala finančno varnost v primeru škode? Največja slovenska zavarovalnica je v ta namen razvila novo možnost v okviru digitalne poslovalnice i.triglav. Z njo lahko zavarovanci preverijo stopnjo izpostavljenosti svoje nepremičnine poplavi, toči, udaru strele in potresu.

Kot so dodali v sporočilu za javnost, Zavarovalnica Triglav podatke o tveganju za določene nevarnosti nepremičnine črpa iz različnih virov, kot so poplavne karte Agencije RS za okolje, Statističnega urada RS in Geološkega zavoda Slovenije. Poleg tega so za oceno tveganj pomembni dejavniki tudi škodna pogostost in škodni dogodki, ki jih zavarovalnica že več let celovito spremlja in analizira.

"Po lanskoletnih ujmah in poplavah smo se odločili, da oceno, ki jo imamo izračunano za vse nepremičnine v Sloveniji, damo na voljo tudi strankam, da se lahko bolj zavedajo tveganj za svoj dom in ustrezno prilagodijo zavarovanja," pojasnjuje Matej Ferlan, izvršni direktor premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav. "Pri tem je pomembno poudariti, da ocena ne predstavlja popolne zanesljivosti tveganja, ampak informativni prikaz, ki je  stranki v pomoč pri sklepanju ustreznega zavarovanja," so zapisali v sporočilu. 

Zavarovanje sklepajte premišljeno

V naravnih in drugih nesrečah lahko ostanemo tudi brez doma, zato v zavarovalnici poudarjajo pomen ustreznega zavarovanja nepremičnin. Zavedanje o tem je še vedno prenizko, kar kaže podatek, da tretjina nepremičnin v lasti fizičnih oseb ni zavarovanih za nobeno nevarnost. O tem smo podrobneje pisali tukaj

Stopnje nevarnosti, aplikacija Triglav | Avtor: Triglav Triglav
"Dom je neprecenljiv, zato ga velja (za)varovati. Ključno je, da si ob sklepanju zavarovanja vzamete čas in premislite o tem, katerim nevarnostim je vaš dom najbolj izpostavljen, in v kolikšni meri. Na podlagi tega izberite primerno zavarovanje. Pozorni bodite na to, ali so zavarovalna kritja za nevarnosti vključena in v kakšnem znesku so krita. Preverite, ali lahko zavarovalne vsote za posamezne nevarnosti povišate, če ocenjujete, da je to potrebno. Z zavarovalnim zastopnikom lahko razjasnite morebitne dileme in pridobite celovito informacijo o izboru zavarovanja. Če poznate tveganja, ste v prednosti, saj ste lahko bolje pripravljeni tudi na tisto, česar ne morete preprečiti," meni Ferlan.

Ko se boste vpisali v spletno stran digitalno poslovalnico i.triglav, se vam bo pojavila nepremičnina, ob kateri bodo opredeljene stopnje nevarnosti, ki bodo tudi ustrezno "pobarvane". Rumena pomeni nizko stopnjo ogroženosti, oranžna srednjo, rdeča pa visoko ogroženost. 

Več informacij, kako lahko stranke dostopajo do ocene tveganja, je na voljo na tej povezavi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.