Slovenija
2738 ogledov

Tako Luka Mesec začenja referendumsko kampanjo

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Profimedia
Minister Luka Mesec o tem, zakaj je treba na referendumu podpreti novelo zakona nove vlade.

"Problem, ki ga imamo z zakonom prejšnje vlade je, da poskuša radikalno poseči v sistem dolgotrajne oskrbe, ki ga Slovenija ima in ki v dobršnem delu deluje dobro," pred začetkom referendumske kampanje o treh zakonskih predlogih nove koalicije razlaga minister za delo, družino in socialne zadeve, Luka Mesec. 

Vlada Janeza Janše je decembra lani sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, vendar gre za zakon, ki je neuresničljiv, poudarjajo v koaliciji, s tem se strinjajo številni strokovnjaki in tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki ga je Janševa vlada postavila za glavnega izvajalca. 

Zakon predvideva neobstoječe vire financiranja

"Namesto, da bi ta sistem dograjevali s pomočjo na domu, je prejšnja vlada sprejela zakon, ki radikalno posega v domove za starejše, jih skuša prekategorizirati, predvideva neobstoječe vire financiranja, kot je demografski sklad, ki ne obstaja, določa cene s katerimi storitev ne morejo izvajati in se bodo znašli v finančnih težavah in ZZZS postavlja v središče sistema, ta pa nima niti kadrovskih niti organizacijskih kompetenc, da bi lahko to izvedel," pravi Mesec. 

ZZZS nalog ne bo uspel uresničiti

V ZZZS-ju so večkrat opozorili na prekratke roke za uveljavitev zakona, prepozno pridobitev zagonskih sredstev in vsebinske pomanjkljivosti tako zakona kot podzakonskih aktov. ZZZS bi moral uvesti 150 ocenjevalcev, ki bi odločali o upravičenosti do dolgotrajne oskrbe. Na ministrstvu za zdravje so do tega kritični.

ZZZS: V zakonu so pravne praznine in nekonsistentnosti

Na ZZZS opozarjajo tudi, da bi glede na zakon, zavarovanci pravice iz obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo začele koristiti šele po dveh letih zavarovanja. Ker je bil zakon sprejet konec leta 2021, so zavarovance, to je okoli 1,7 milijona ljudi, v zavarovanje vključili z 18. januarjem 2022. Torej bodo lahko pravice koristili šele 18. januarja 2024.

Novela zakona na referendum

Vlada Roberta Goloba je nato pripravila spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki za leto dni zamika uveljavitev zakona, ki ga je sprejela Janševa vlada. Novela prinaša tudi dodatna sredstva za dvig plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter za kadrovsko širitev. Preprečuje tudi, da bi se zaradi večjih stroškov dela povečale cene oskrbnin v domovih starejših. Pravic, ki jih imajo zavarovanci zdaj, zaradi odloga ne bi izgubil nihče, poudarjajo v koaliciji. 

V sistem dolgotrajne oskrbe je trenutno vključenih 22 tisoč upravičencev in 103 domovi za starejše.

"Pregrinjalo za eno leto"

"Ureditev, ki jo bomo dobili po 1.1.2023, če naš zakon na referendumu pade, bo pomenila, da čez trenutni sistem dolgotrajne oskrbe vržemo pregrinjalo, ki bo sistem eno leto uničevalo, mi kot vlada pa bomo v položaju, da eno leto ne bomo smeli posegati v isto družbeno razmerje," še pravi Mesec in zato volivke in volivce poziva, da na referendumu glasujejo za uveljavitev novele zakona. Če novela zakona ne bo sprejeta, vlada leto dni ne bo smela posegati v zakon, ki ga je sprejela prejšnja vlada. 

O noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi bomo volilivke in volivci odločali na referendumu v nedeljo, 27. novembra 2022. Takrat bomo glasovali tudi noveli Zakona o vladi in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Komentarjev 23
  • SamoResnica 09:13 26.oktober 2022.

    Govorimo kot da zakon, ki začne veljati ne moremo spremeniti. Zakaj se zakon pač ne potrdi ker je še vedno boljši, kot je ureditev sedaj, če pa imajo kaj pametnega za dodelat in popravit, naj pa to potem naredijo v ...prikaži več tistem enem letu (ki ga omenja), ki bo sicer trajal 4 ampak OK.

  • Plavi-mil 09:10 26.oktober 2022.

    O, saj bomo šli in glasovali za vse 3 referendume.

  • h4ck3r 16:00 25.oktober 2022.

    Kakšen sistem imamo se naj vpraša oskrbovance in tiste, ki z njimi delajo...dvomim, da bi imeli veliko pozitivnega za povedati. Sicer pa sprenevedanju Levice očitno ni videti konca...na soočenjih za predsednika so VSI brez izjeme povedali, da trenutni sistem ne ...prikaži več deluje in da smo EDINI, ki tega nimam še zakonsko urejenega...kaj Mesec je na glavo padel ali pa še vedno živi nekje v svojem svetu?