Slovenija
1575 ogledov

Tako oddaljeni smo od razmer, kot so bile lani tak čas

mestni utrip Saša Despot
Primerjava epidemioloških razmer letos in lani maja lepo pokaže, da še zdaleč nismo tako zeleni, kot bi si želeli biti.

Slovenija je po trenutno veljavnem semaforju sproščanja ukrepov, ki ga je pripravila vlada, že izpolnila pogoje za prehod v zeleno fazo. V zeleno fazo naj bi prešli, ko se sedemdnevno povprečje novih potrjenih okužb spusti pod 300. Prehod v zeleno fazo namreč ni pogojen s stanjem v bolnišnicah. 

V zeleni fazi se odpravijo omejitve po vseh državi. Še naprej veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek. Kljub temu pa ostaja v veljavi pogoj PCT – prebolevniki ali cepljeni ali testirani, ki se uporablja pri dejavnostih v notranjih prostorih. Osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT, se tako lahko udeležijo kulturnih dejavnosti, športnih prireditev in uporabljajo turistične namestitve, skladno s pogoji, ki veljajo za njihovo opravljanje. 

semafor sproščanja ukrepov maj pct | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kljub temu, da je sedemdnevno povprečje novih primerov pod 300, se vlada na sredini seji ni odločila za dodatna sproščanja. Kot poudarja stroka, je v državi še vedno razglašena epidemija, poleg tega pa je trenutno stanje v primerjavi z enakim obdobjem lani neprimerno slabše. 

Prvi primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 je bil v Sloveniji potrjen 4. marca 2020. 

Maja lani le po nekaj novih primerov dnevno

Spomnimo, sredi maja lani je vlada sprejela odločitev o preklicu epidemije, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Po 80 dneh epidemije se je življenje postopno vrnilo v normalo, seveda ob nadaljnjem upoštevanju osnovnih ukrepov – ohranjanje telesne razdalje, uporaba zaščitne maske, skrb za ustrezno higieno rok. 

26. maja 2020 je bilo v Sloveniji osem aktivnih primerov okužbe, v bolnišnicah se je zdravilo devet ljudi, od tega dve osebi na intenzivni terapiji. Opravljenih je bilo 809 testov PCR, s katerimi so potrdili dva nova primera okužb. Za posledicami covida-19 je umrla ena oseba. V mesecu maju lani smo imeli več dni, ko ni bil potrjen niti en primer nove okužbe. 

Stanje 26. maja letos je občutno slabše. V državi je 4.800 aktivnih primerov, kar je 600-krat več kot pred enim letom. Potrjenih je bilo 365 novih okužb, kar je 182-krat več kot pred enim letom. V bolnišnicah se je zdravilo 265 oseb s covidom-19, od tega 79 na oddelkih intenzivne nege. 

Trenutni podatki so slabši tudi, če jih primerjamo s tistimi na višku prvega vala. V začetku aprila 2020 se je število aktivnih primerov gibalo med 550 in 610. Hospitaliziranih je bilo okoli 110 oseb, število tistih, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje se je gibalo okoli 30.

Vlada je drugič razglasila epidemijo 19. oktobra. Kot je napovedal predsednik vlade Janez Janša, bi jo lahko preklicali sredi junija, ko se izteče trenutno podaljšanje epidemije. 

Da situacija letos v primerjavi z lani ni rožnata, je razvidno tudi iz podatkov, ki jih objavlja ECDC – Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Glede na 14-dnevno incidenco na sto tisoč prebivalcev smo še naprej v rdeči fazi (podatki za 27. maj 2021). Od zelene smo še zelo oddaljeni, saj je ta predvidena, ko se 14-dnevna incidenca spusti pod 25. 

podatki ECDC epidemiološke razmere po Evropi | Avtor: ECDC ECDC

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.