Slovenija
87 ogledov

Tako vam lahko v gneči z bančne kartice poberejo denar

tat kartice Žurnal24 main
Na Facebooku se je danes kot virus razširila fotografija moškega, ki v rokah držih čitalec brezstičnih kartic, s katerim je mogoče z njih krasti denar. Veliko ljudi zato skrbi za varnost njihovih bančnih računov.

Fotografije, ki se je prvič pojavila na enem od ruskih novičarskih portalov, prikazuje moškega, ki na avtobusu stoji v gneči, v rokah pa drži mobilni čitalec bančnih kartic. 

Tatovi v mobilni terminal vnesejo znesek, nato pa napravo približajo žepu nič hudega sluteče žrtve in jim tako z brezstične bančne kartice ukradejo denar. 

Teoretično je takšna kraja mogoča, zato so ljudje zaskrbljeni. 

brezstična kartica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čitalci, ki jih ima večina trgovin, restavracij in lokalov, morajo biti priklopljeni na elektriko in telekomunikacijsko omrežje, da delujejo. Bolj napredne naprave, ki so vse pogostejše tudi pri nas, pa za prenos podatkov uporabljajo GPRS sistem prek katerega lahko uporabniki plačujejo kjerkoli. 

Če tat uporablja takšno napravo, bi lahko v teoriji denar pobral s katerekoli brez stične kartice, ne da bi to lastniki vedeli. 

A slovenski bankirji zagotavljajo, da so možnosti za zlorabo brezstičnih kartic, ki jih ima velika večina Slovencev, manjše kot pri običajnih bančnih karticah.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Vesna Dolšak 14:59 19.februar 2016.

    Banke si izmišljaj vse mogoče, da lahko komitentom dodatno zaračunavajo. Vsako figo zaračunajo kot strošek, zato je najbolje imeti z bankami čim manj opravka. Vsak izpis moraš plačat, SMS tudi ... vse. Tak da čim dlje proč od bank, kolikor ...prikaži več se da. In ja, kot pravi evelux, 15 € je tudi nek denar, posebno za tiste, ki nimajo veliko in se morajo za vsak € krepko potrudit, da ga dobijo, zaslužijo.

  • Janez Velikovrh 08:28 19.februar 2016.

    Katera banka pa doda ta /žepek/

  • evelux 07:59 19.februar 2016.

    Hm če za tebe 15€ ni dosta.... meni pomeni veliko....