Slovenija
31947 ogledov

Med necepljenimi predvsem manj izobraženi

Poklukar, Beovič. Logar
Posvet predsednika države z ministrom za zdravje in svetovalno strokovno skupino.

Po posvetu Boruta Pahorja z ministrom za zdravje Janezom Pokukarjem in svetovalno strokovno skupino se je predsednik države zahvalil vsem, ki so se v Sloveniji cepili proti novemu koronavirusu. 

"Veliko ste naredili za svoje zdravje in zdravje skupnosti. Tisti, ki se še niste cepili, prosil bi vas, da o tem premislite in da se cepite." Pahor je izpostavil, da imamo sredstvo, s katerim lahko dosežemo, da z virusom ob potrebni precepljenosti normalno živimo. 

Pahor je pozval k strpnosti: "Skupaj bomo premagali stisko, v kateri smo se znašli. Razumem, da imamo ljudje različna stališča tudi glede cepiva. A znanost pravi, da je cepivo varno in učinkovito. Znanosti smemo in moramo zaupati, ni drugega, ki bi lahko o tem bolj verodostojno presodil." Ocenil je, da imamo kljub vsemu raven precepljenosti, ki je vzpodbudna.  

Predsednik države se je ob tej priložnosti tudi zahvalil medijem, ki so v tem "zelo občutljivem času začetka in vzponu 4. vala razumejo razmere in razumejo, da je cepljenje varno in učinkovito in v tem smislu z argumenti prepričujejo ljudi, da naj se vendarle cepijo"

"Cepimo se za otroke in ranljive"

Minister za zdravje Janez Poklukar je vnovič prosil vse starejše od 50 let, da nemudoma pristopijo k cepljenju, saj "samo zadostna precepljenost nudi ustrezno varnost". Poudaril je, da virus ne loči med mladimi in starimi. Trenutno je povprečna starost hospitaliziranih na navadnih oddelkih 61 let, na oddelkih intenzivne terapije pa 59 let. "Treba je biti solidaren in se cepiti za tiste, ki se ne morejo. Cepimo se za otroke, ranljive, vse, ki se ne morejo iz zdravstvenih razlogov cepiti," je dejal.

V zadnjem tednu so sicer opazili porast števila cepljenj, a si želijo, da bi bila ta rast še višja. Edino zadostna precepljenost lahko učinkovito zameji pandemijo.

Na vprašanje, ali bo protokol PCT v državni upravi postal protokol PC in ali bo vlada ugodila predlogu delodajalcev, da bi stroške testiranja nosili zaposleni, minister ni podal jasnega odgovora. Poudaril je, da je cepljenje vedno najučinkovitejši ukrep. Prav tako še ni jasno, kdaj bo vlada sprejela nov semafor ukrepov in kakšen ta bo. "Poskušamo ohraniti odprte šole, odprto gospodarstvo, delovna mesta in plače," je dodal Poklukar. Če bi razmere to zahtevale, pa je kot skrajni ukrep navedel tudi možnost vnovičnega razglasa epidemije.  

Cepljenje Zdravje Takšno je zanimanje za cepljenje v zadnjih 14 dneh

Necepljeni predvsem manj izobraženi

Na sestanku so se dotaknili tudi ugotovitev, katere skupine v naši državi se v največji meri ne cepijo. "Eni podatki kažejo, da se ne cepijo ljudje, ki so manj izobraženi. Kot taki so pogosteje žrtve različnih proticepilskih kampanj in različnih teorij zarote," je povedala dr. Bojana Beović.

Dodala je, da se je zato ljudem potrebno približati in jim na primeren način razložiti, zakaj je cepljenje pomembno. "Ne zdi se nam potrebno, da je cepljenje še dodaten razlog za razlike v družbi." 

Pahor je glede tega na vprašanje, kako bodo nagovarjali skupine, ki ne zaupajo cepljenju in tiste, ki virus celo zanikajo, odgovoril z mnenjem, da tisti, ki imajo trdno izdelano stališče, ga ne bodo spreminjali. "Ti verjetno ne bodo dovzetni za argumente. Pomembna pa nam mora biti velika skupina neodločenih ljudi, na katere moramo potrpežljivo in mirno naslavljati argumente stroke." 

Pahor po posvetu | Avtor:

Epidemija covid-19 ZDA Slovenija Toliko slabše je v primerjavi s prejšnjim tednom

Ugotovitev: Nivo cepljenih ni porazen

Beovićeva je glede ostotka cepljenih pri nas (ta znaša dobrih 44 odstotkov popolnoma cepljenih) povedala, da je potrebno številke umestiti v širši kontekst, pri čemer je izpostavila podatke glede cepljenja zoper sezonsko gripo, ki je v primerjavi z drugimi evropskimi držvami nekajkrat manjše. "Zato se nam zdi, da so podatki glede cepljenja pri nas v naših razmerah celo uspeh. Tisti, ki spremljamo poatke cepljenja že daljši čas, smo pričakovali, da bo še slabše." 

Dr. Bojana Beović je izpostavila še, da je cepljenje potrebno usmeriti v ranljivo populacijo, pri kateri obstaja tveganje, da bodo hudo zboleli in potrebovali oskrbo v bolnišnico, poleg tega pa je po njenem opozorilu namen cepljenja ta, da se z njim vzdržuje delujočo družbo. "Velik del družbe predstavljajo šole, otroci, mladostniki. Potrebno je prevzeti odgovornost in s cepljenjem vzdrževati šole odprte," je opozorila in dodala, da se v primeru veliko okužb med otroci lahko zgodi, da bo tudi število tistih otrok, ki bodo potrebovali bolnišnico, lahko veliko večje. 

Cepljenje Covid-19 Zdravje Zakaj se sploh cepiti, če nekateri cepljeni zbolijo Javna uprava Slovenija Slovenija Zaposleni v državni upravi: Če niste preboleli, se boste morali cepiti

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 109
  • Vladislav Stres 21:23 19.november 2021.

    Brez ustreznih pro et contra razprav in podprtosti s študijami je inteligenca Beovićke enaka inteligenci KOKOŠI. Preverite kaj je s spodnjo izjavo? "Otroci umirajo za 62 % hitreje od petletnega povprečja, odkar so jim začeli dajati cepivo Covid-19." Avtor: Michael ...prikaži več Yeadon je 60 letni znanstvenik raziskovalec je nekdanji podpredsednik Pfizerja, ki je v okviru korporacijske farmacevtske industrije 16 let vodil raziskave alergij in dihal... https://www.bitchute.com/video/3z7lJhilFIxx/

  • igor52 08:39 13.september 2021.

    Kako je s prebolevniki, pa nikogar ne zanima. Prepričan sem, da imamo več protiteles kot cepljeni, zato je smiselnost cepljenja vprašljiva. Jaz še aspirina ne vzamem brez potrebe, pa tudi naklofena ne, da me naslednje jutro slučajno ne bi bolel ...prikaži več križ. Kar zadeva cepljenje v povezavi z izobrazbo, pa dejansko ve, za kaj gre, le ozka skupina strokovnjakov. Vsi ostali smo zadevno turisti, vključno z modro vlado.

  • Avatar MS
    MS 10:40 11.september 2021.

    Med antivaxerji so predvsem manj izobraženi ljudje. Hospitalizirano je največ necepljenih ljudi, posledično tudi največ umrlih! Narava s svojim mehanizmom naravne selekcije vedno odstranjuje fizično in intelektualno šibkejše!