Slovenija
83 ogledov

Telekom v prvem polletju z rastjo prihodkov in dobička

Telekom Slovenije Saša Despot
Skupina Telekom Slovenije je prihodke od prodaje v prvem letošnjem polletju medletno povečala za štiri odstotke na 346,6 milijona evrov, čisti dobiček pa se je zvišal za 25 odstotkov na 29,6 milijona evrov. Večje prihodke so pripisali predvsem rasti števila uporabnikov ter večji prodaji informacijskih tehnologij in storitev.

Skupina Telekom Slovenije je imela konec letošnjega junija štiri odstotke oziroma 73.020 več mobilnih maloprodajnih uporabnikov ter dva odstotka več fiksnih maloprodajnih širokopasovnih priključkov kot v enakem obdobju lani. Število uporabnikov se povečuje tako v Sloveniji kot na Kosovu, so iz Telekoma danes sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skupina je v polletju ustvarila 350,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. K povečanju skupnih prihodkov je prispevala tudi rast prihodkov od finančnih in zdravstvenih storitev, zavarovanj ter prihodkov na veleprodajnem trgu.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je na ravni skupine dosegel 38,7 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) se je zvišal za štiri odstotke na 121,4 milijona evrov. EBITDA marža na ravni skupine predstavlja 35-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Za letos na ravni skupine načrtujejo 717,4 milijona evrov poslovnih prihodkov, EBITDA v višini 233,6 milijona evrov in čisti dobiček v višini 43,2 milijona evrov. "V prvem polletju smo zastavljene cilje s povečevanjem števila uporabnikov in večjo prodajo v različnih segmentih poslovanja uspešno uresničevali, zato predvidevamo, da bomo cilje dosegli," so zapisali v družbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.