Slovenija
89700 ogledov

Poletje, vrni se! Poglejte, kaj nas čaka do konca meseca ...

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik
1/14
Profimedia
Kljub nizkim temperaturam gre vreme po napovedanih tirnicah, od obilnih padavin do močnega vetra severnih smeri. Tudi višinska jedra so postala kar predvidljiva v zadnjih letih, pred kakšnim desetletjem je bila taka napoved res izziv, zdaj je meteorološki model precej napredoval, pišejo na portalu Ciklon.

"Zdi se, da je v Slovenijo prišla zima, vsaj po tem temperaturnem šoku, ki smo ga doživeli v nekaj dneh. Iz poletnih oblačil smo preskočili v pozno jesenska. Včeraj je bil negativni odklon največji med 5-10 °C. V prihodnjih dneh se bo le nekoliko ogrelo, vendar bo še vedno prehladno za ta letni čas," dodajajo meteorologi portala Ciklon.

V prihodnjih dneh bo višinsko jedro hladnega zraka še vztrajalo nad Balkanom in prinašalo od severa pasove padavin. Pričakovati je občasne padavine, ki bodo pogostejše v vzhodni in osrednji Sloveniji. Največ jih je pričakovati do jutrišnjega popoldneva in potem spet v ponedeljek čez dan in popoldne, ko se bo ciklon začel pomikati mimo nas proti severnemu delu Sredozemlja.

V sredo bomo na precej vlažni in toplejši privetrni strani ciklona, zato gre pričakovat novo pošiljko padavin, tokrat z jugovzhodne smeri. Severno od Alp pa se bo ogrelo, zato se bo sneg pod nadmorsko višino 2000 m večinoma stalil. Ob koncu naslednjega tedna se bo ciklon pomaknil nad Biskajski zaliv, znašli se bomo na robu območja visokega zračnega pritiska, zato lahko pričakujemo več sončnega vremena, topleje bo.

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

A stabilnosti na srednji rok ne gre pričakovati, saj bo novo višinsko jedro okoli 24. septembra nastalo nad zahodnim Sredozemljem, kar je recept za padavine zlasti nad zahodno in južno Slovenijo, napovedujejo pri Ciklonu in dodajajo: "September bo torej klasični jesenski mesec, ki je skupaj z oktobrom pri nas običajno najbolj moker mesec. Morda bo ob koncu meseca prišlo toplejše obdobje z afriškim grebenom, vendar različni indeksi nakazujejo, da bo to le prehodno."

Jutri bo spremenljivo oblačno, dopoldne bo še pogosto deževalo, pogosteje na vzhodu, popoldne pa bo večinoma suho vreme, ponekod bo tudi nekaj sonca. Pihal bo zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo na severu okrepljen. Najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C, na Primorskem do 18 °C.

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

V ponedeljek bo sprva dokaj sončno, dopoldne se bo oblačnost povsod povečala, padavine bodo od severa spet zajele večji del Slovenije, ponekod bo še pihal šibak veter severnih smeri, najvišje temperature bodo med 13 °C in 18 °C.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo, popoldne se bodo oblaki marsikje trgali, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 13 °C in 18 °C, na Primorskem do 21 °C.

V sredo bo sprva deloma sončno, čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne in zvečer bo občasno rahlo deževalo, padavine se bodo v prvem delu noči od vzhoda še nekoliko okrepile. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C.

V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C.

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 5
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 21:23 15.september 2024.

    Konec meseca bomo pa spet brali da je bil september nadpovprečno topel..😜🤗🙆

  • bobubob 13:36 15.september 2024.

    Da je meteo model napredoval? Samo, če so se tudi naši 'meteorologi' abonirali na napovedi firme Raytheon, ki je tudi uradni dobavitelj vremena ameriški meteorološki 'službi'. Sicer pa je vse skupaj zgolj račun brez krčmarja. Ciklon Boris? Bliže resnici bi ...prikaži več bilo, če bi ga poimenovali kot ciklon Joe. Oni anticiklon nad Rusijo pa je po istem pravilu lahko anticiklon Vladimir. Tako je to. Pa naj krave še tako prdijo......

  • Soljatar 11:30 15.september 2024.

    ma kakšno poletje, lepo vas prosim...še mal pa bo Božič...