Slovenija
17 ogledov

Teroristi na poti v Sirijo

Policija francija Reuters
Člani islamistične teroristične celice, ki so jo v soboto razbili v Franciji, so se hoteli na strani džihadistov boriti v Siriji.

Francoski generalni tožilec Francois Molins je celico označil kot eno najbolj nevarnih v Franciji v zadnjem desetletju. Kot je dejal na novinarski konferenci, sta imela pri tem dva ključno vlogo - eden je imel stike v tujini, drugi pa je bil nedavno v Egiptu in Tuniziji.

Sodišče v Parizu je zahtevalo pripor za sedem od 12 prijetih, pet pa so jih izpustili na prostost. Kot je pojasnil, so proti sedmerici sprožili preiskavo zaradi "poskusa umora v povezavi s pripadnostjo religiji in teroristični operaciji", ki jo bodo vodili trije sodniki. Vsi osumljenci so se rodili v Franciji.

V okviru preiskave te "izjemno nevarne teroristične celice" so v sredo v neki podzemni garaži odkrili tudi material, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo bomb.

Eden od vodij teroristične celice, Jeremie Louis-Sidney, je bil ubit v soboto med obstreljevanjem s policijo, pri drugem, 25-letnem Jeremyju Baillyju pa so našli omenjeni material za izdelavo bombe in seznam izraelskih ustanov.

Dvanajsterico so francoske oblasti prijele med sobotnimi racijami po državi na podlagi dokazov, ki so jih zbrale po bombnem napadu 19. septembra na judovsko trgovino v pariškem predmestju Sarcelles.

V napadu, ki sta ga izvedla dva moška in nato pobegnila, je bila lažje ranjena neka stranka. Po besedah Molinsa je bil namen uboj, peterico, tudi pokojnega Louisa-Sidneyja, pa sumijo vpletenosti v napad.

Oblasti so v višji stopnji pripravljenosti, potem ko je Francoz, ki je trdil, da je povezan z Al Kaido, marca pred judovsko šolo v Toulousu na jugu Francije ubil tri judovske otroke, rabina in tri vojake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.