Slovenija
45 ogledov

Tik po gašenju je gasilca zadela kap

Gasilec Anže Petkovšek
Pri posredovanju v petkovem požaru, ki je zajel proizvodno halo podjetja Purplatex v Povžanah, je 35-letnega gasilca iz Senožeč zadela kap. Še vedno leži v ljubljanskem kliničnem centru.

Včeraj je bil naš član še vedno v komi, sveže informacije glede njegovega stanja vam bomo lahko posredovali nekje do 18. ure,” za Žurnal24.si pove poveljnik PGD Senožeče Gorazd Gerželj. Dodaja, da do kapi 35-letnika ni prišlo na mestu požara. “Tam mu je postalo slabo, zato smog a odpeljali v Zdravstveni dom Hrpelje, kjer je doživel zastoj srca,” pravi Gerželj.

Zaradi česa je prišlo do tega, bodo povedali zdravniki, jaz kot gasilec lahko povem, da je bil dim na tem požaru res izrazito močan, gorela je poliuretanska pena, če sem prav razumel. Gasilec je bil sicer izoliran z dihalnim aparatom, vendar saj veste … 100-odstotne zaščite žal ni. Strupeni plini se lahko znajdejo tudi v tako imenovani varni coni, prinese jih lahko veter,” pojasnjuje poveljnik prostovoljnih gasilcev in doda, da bodo strokovnjaki povedali, zakaj je pri 35-letniku prišlo do težav. “Lahko da je zastoj doživel zaradi plinov, lahko zaradi napora, lahko zaradi česa tretjega. To bodo povedali zdravniki,” pravi Gerželj in doda, da je sicer ponesrečeni – tako kot vsi ostali operativni gasilci – vsake tri leta opravil obvezni zdravstveni pregled za gasilca.

Po neuradnih podatkih Primorskih novice naj bi gasilec zaradi napora doživel srčni zastoj. Eno od žil naj bi namreč imel zamašeno, ob naporu pa srce ni dobilo dovolj krvi in se je ustavilo. V Ljubljani naj bi mu takoj naredili obvod zamašene žile in ga obdržali v komi.

Večurno gašenje

Požar v proizvodni hali je izbruhnil že v petek popoldne, kot smo že poročali na portalu Žurnal24.si. Gasilci so prišli na mesto požara ob polpetih popoldne, z deom so zaključili šele v soboto ob polenih popoldne. Zaradi gostega dima in izredno visokih temperatur niso mogli v halo, požar so morali gasiti skozi okna. Ko se je sesula streha in ko so z južne strani z bagrom prebili del stene hale, pa so lahko šele vstopili v notranjost.

Lastnik podjetja Pur-pla-tex Hektor Šepič je za Primorske novice povedal, da je požar popolnoma uničil sedem žag za poliuretansko peno, dva viličarja, nekaj frez, pisarno zračunalnkom, vsemi programi in načrti. Lastnik poudarja, da so od novega leta naprej našteli že 15 požarov in da sumijo, da jih nekdo podtika. Policijska preiskava je še v teku. V podjetju sicer proizvodnje ne bodo ustavili, delavcev ne bodo odpuščali. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.