Slovenija
622 ogledov

To bo vlada naredila z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor

letališče Maribor Anže Petkovšek Prazno letališče Ervarda Rusjana Maribor.
Po besedah ministrice Alenke Bratušek je to edina zakonita možnost, da mariborsko letališče obratuje tudi po 15. juliju.

Vlada je našla podjetje v 100-odstotni lasti države, ki lahko prevzame upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor brez razpisa, je pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Poudarila je, da je bila to, da upravljanje prevzame Družba za upravljanje investicij, edina možnost zaradi rokov, s katerimi so omejeni. "Želim poudariti, da je to kratkoročna rešitev, da država na dolgi rok nima namena s tem letališčem upravljati. Ko rešimo kratkoročni problem, bomo začeli iskati dolgoročno rešitev, kjer sta opciji koncesijsko razmerje ali prodaja," je poudarila Bratušek. 

Vlada je še vedno mnenja, da je letališče dodatna razvojna možnost za Štajersko. Spomnila pa je tudi na kazen, ki državi grozi ob zaprtju letališča s strani EU. "Po svojih ocenah se pogovarjamo o znesku med 5 in 10 milijoni evrov," je povedala. S tem ko DRI prevzema upravljanje letališča, država prevzema nase stroške le-tega. V letošnjem letu bodo ti stroški znašali približno 300.000 evrov, v naslednjem pa 700.000 evrov. 

Akt družbe DRI je bil ustrezno dopolnjen, da bo družba lahko upravljala letališče. Izpolnjeni so vsi pogoji, da se lahko začne s preostalimi postopki in tudi z iskanjem primernih zaposlenih. 

Ministrica je povedala, da so z zaposlenimi na letališču že stopili v stik in jim pojasnili položaj. "Nismo mi tisti, ki smo letališče pripeljali v to stanje. Le skupaj pa lahko zagotovimo, da bo letališče obratovalo tudi po 15. juliju," je poudarila. 

dezurni@zurnal24.si

 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.