Slovenija
13540 ogledov

To boste lahko počeli samo z novo izdanimi osebnimi izkaznicami

osebna izkaznica Saša Despot
Mlajši od 12 let bodo lahko osebno izkaznico uporabljali kot zdravstveno kartico, a le tisti, ki jim bo izdana po uveljavitvi sprememb, predvidoma prihodnje leto.

Pred kratkim smo poročali o novostih, ki se obetajo pri izdaji osebnih izkaznic. Ena od novosti je, da bodo lahko tudi mlajši od 12 let osebno izkaznico uporabljali kot zdravstveno kartico, a to ne bo veljalo za vse, ki že imajo novo osebno izkaznico. "To bo lahko veljalo samo za otroke, ki jim bo osebna izkaznica izdana po uveljavitvi sprememb, saj bo treba prilagoditi način personalizacije čipa na otroških osebnih izkaznicah. Te trenutno ne vsebujejo elektronske identifikacije, ampak samo biometrični podatek o podobi obraza," so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o osebni izkaznici je od 1. julija v javni obravnavi, po predvideni časovnici pa naj bi bil sprejet do konca leta, veljati pa naj bi začel 15. dan po objavi v Uradnem listu.

Ena od pomembnejših novosti je ta, da po novem ob vlogi ne boste smeli prinesti fotografije, ampak le referenčno številko fotografije iz sistema e-fotograf. Približno tretjina vlagateljev vloge za osebno izkaznico sicer še vedno prinese fotografijo v fizični obliki.

Zaradi nenavadnih zlorab bodo določili tudi, kako se je treba podpisati.

Kadar sta starša s sporu pa bo mogoče osebno izkaznico izdati tudi brez soglasja obeh staršev, če bo to v otrokovo korist. Vlogo za osebno izkaznico bodo lahko oddali tudi dedki in babice oziroma drugi, a le z notarsko overjenim pooblastilom.

Več o predlaganih novostih lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Red Hiney
    red 12:03 27.julij 2024.

    @Antivaxer: O kom ali čem ti to?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:58 27.julij 2024.

    Kadar sta starša s sporu pa bo mogoče osebno izkaznico izdati tudi brez soglasja obeh staršev, če bo to v otrokovo korist.-----In kdo bo odločal kaj je v otrokovo korist?

  • Antivaxer 08:10 27.julij 2024.

    Eno od predvidenj dr.Mike Y.:Vsem je potrebno vsiliti digitalno identiteto (QR koda): rojstni list, osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, kartica zdravstvenega zavarovanja... Dr.Mike Y. je predvidel 6.faz... madonca, danes mi gredo kocine pokonci...sicer datumi niso najbolj usklajeni, vse ostalo ...prikaži več pa gre svojo pot... 🐑🐑🐑 Klausu se smeji!