Slovenija
118 ogledov

To čaka zdaj ministrico Stojmenovo Duh

Emilija Stojmenova Duh Danijel Kovačič Grmek/UKOM Emilija Stojmenova Duh.
Premier Robert Golob še naprej podpira ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. V Levici so se z njo že sestali, v SD pa pričakujejo kar nekaj pojasnil.

Premier Robert Golob še naprej podpira ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Njena naloga zdaj je, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi koalicijskimi partnerji in ovrže očitke iz interpelacije. V Levici so se z ministrico že sestali, v SD pa pričakujejo kar nekaj pojasnil. Ministrico naslednji teden čaka že druga interpelacija

"Na tej točki moram povedati, da je koalicijska pogodba jasna. Je pa naloga ministrice, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi tremi koalicijskimi partnerji in ovrže trditve, kar se tiče navedb v interpelaciji, in predstavi svoje dosežke," je po srečanju koalicije dejal Arčon.

Ob tem je potrdil, da ministrica pred interpelacijo še vedno uživa podporo predsednika vlade Goloba, ki je tako ne bo pozval k odstopu. Glede podpore koalicijskih partnerjev je podpredsednik vlade pojasnil, da bodo ti še enkrat opravili razpravo o njenem delu in dosežkih, o svojih odločitvah pa bodo ustrezno poročali.

V SD imajo kar nekaj vprašanj

Meira Hot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Z ministrico se bodo danes sestali poslanci SD. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot, imajo za ministrico kar nekaj vprašanj. Pred interpelacijo želijo slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje.

"Za nas to vsekakor ni zaključena zgodba, čaka nas interpelacija in pred interpelacijo želimo slišati odgovore," je dejala in dodala, da imajo sedem poslank in poslancev, vsak posamično pa ima za ministrico veliko vprašanj.

V Levici interpelacije ne bodo podprli, ampak ...

Ministrica se je pretekli teden že srečala s poslanci Levice in z njimi izmenjala mnenja. Vse ostalo je zdaj v rokah koalicije in Gibanja Svoboda, saj je Stojmenova Duh iz njihove kvote in stranka zanjo tudi prevzema odgovornost, je dejala koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko.

Matej Tašner Vatovec | Avtor: Državni zbor/Gojčič Klara Državni zbor/Gojčič Klara
Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca so imeli z ministrico "zelo iskren in direkten pogovor", v katerem je razjasnila nekatera vprašanja.

Vatovec je sicer že pred tem pojasnil, da v Levici interpelacije ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali. Jasno je, da bi lahko bil ta postopek razdelitve in nabave računalnikov izpeljan bolje, bolj transparentno, predvsem pa bolj učinkovito, meni. "Ampak zdaj je, kar je. Računalniki so tik pred tem, da vsi najdejo svoje nove lastnike, tako da moram reči, da je to taka grenka zgodba, ki mora biti v poduk za naprej," je dejal.

Že drugič interpelacija zaradi 13.000 računalnikov

Zoper ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh je bila interpelacija že dvakrat vložena zaradi lanskega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri tem nakupu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Med drugim ni jasno, na kakšen način je določilo število računalnikov.

Toliko računalnikov je bilo do zdaj razdeljenih.

Obe interpelaciji so vložili v poslanski skupini SDS, kjer so po besedah vodje Jelke Godec pričakovali ministričin odstop. Prav tako jih preseneča, da premier brani takšno ministrico. "Glede na vse, kar se danes ve o Emiliji Stojmenovi Duh, njenem delovanju, kar je povedalo računsko sodišče, KPK in AVK, je jasno, da takšna ministrica ne bi smela biti več na tem mestu," je ocenila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.