Slovenija
2568 ogledov

"To je njihov prvi in zadnji mandat, v samoukinitev ne bodo šli!"

DZ
Se bo desnica pred volitvami združila?

"Politika je pravzaprav na nek način matematika in matematika ne kaže, da bi se lahko zgodile predčasne volitve. Če opazujete poslance koalicije, predvsem poslance Svobode, lahko kmalu ugotovite, da jim je verjetno to prvi in zadnji mandat, in takšni verjetno v samoukinitev ne bodo šli," glede možnosti predčasnih volitev ocenjuje podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič.

Vida Čadonič Špelič Mateja Čalušić | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

"Po teh dveh letih nima kaj pokazati, razen prelomljenih obljub"

V NSi so po dobri polovici mandata na račun dela vlade Roberta Goloba zelo kritični. Ocenjujejo, da se je premier pokazal kot neizkušen in brez poznavanja ustroja državne uprave. Še posebej je razočaral na področju gospodarstva, iz katerega je sicer stopil v politiko, saj da se je pokazal kot nekdo, ki ne samo da ne razume gospodarstva, ampak mu tudi ne gre naproti.

"Po teh dveh letih nima kaj pokazati, razen prelomljenih obljub," je kritična Čadonič Špelič. Največji greh pa je po njenih besedah neizpeljana obljubljena zdravstvena reforma, ki se "že pozna na zdravju naroda".

Oktobra kongres, bo Tonin še predsednik?

Čadonič Špelič se je sicer oglasila ob 24. obletnici ustanovitve NSi. V tem času je NSi izpadla iz parlamenta in seleta 2014 vnovič vrnila, zdaj ima osem poslancev v DZ, dva državna svetnika, evropskega poslanca. Pričakujejo, da bo prvak stranke Matej Tonin, ki od osvojenega mandata evropskega poslanca na junijskih volitvah stranko vodi iz Bruslja, na oktobrskem volilnem kongresu stranke vnovič kandidiral za stolček na čelu NSi.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čadonič Špelič ne vidi potrebe po menjavi na čelu stranke in dvomi v morebitnega protikandidata. Prepričana je, da jim bo na parlamentarnih volitva z aktualnim predsednikom uspelo osvojiti deset odstotkov, kot je Tonin obljubil ob prevzemu stranke leta 2018.

Se bo desnica združila?

NSi je tudi vedno pripravljena na sodelovanje, je zatrdila v luči drugih akterjev na desni sredini političnega prostora in spomnila, da so roko sodelovanja sami ponujali že pred tokratnimi evropskimi volitvami. Pogovore o možnih sodelovanjih tako pričakuje tudi pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami, predvsem zato ker si Slovenija "takšne vlade, kot je sedaj, ne zasluži več, pa jo tudi težko preživi".

Glede nedavne izmenjave zapornikov med Rusijo in Zahodom, del katere sta bila tudi ruska vohuna, ki sta delovala v Sloveniji, pa je Čadonič Špelič dejala, da je bilo delo varnostno-obveščevalnih služb dobro opravljeno. V luči vprašanj o domnevnih političnih pritiskih premierja na datum aretacije ruskih vohunov in siceršnje delo policije, ki so jih v preteklosti zastavljali tudi v NSi, pa je Čadonič Špelič dejala, da bi "verjetno pričakovali, da bom rekla konec dobro, vse dobro". "Tako zgleda navzven. Kaj se je dejansko dogajalo in ali je določen politik vplival na določene procese, pa še zdaj nismo razčistili. Ne smemo mešati notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih razmer," je sklenila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Grof 16:25 05.avgust 2024.

    Danes, Rebeka Dremelj, je baje posvojila novega družinskega člana, pa sem takoj pomislil, da gre morda za Goloba, pa ne tistega, pimonošo, gra za letečo podgano, samo še ta ji manjka ob bazenu

  • alojz73 16:20 05.avgust 2024.

    Kadar koli sem zagledal to kokoš na TV ,mi še ni uspelo priti do WCja.

  • Avatar Leon
    Leon 15:58 05.avgust 2024.

    V zadnje nadaljevanje pasje epopeje je bila k sodelovanju povabljena še Kosova protikorupcijska komisija, ki je dobila anonimno prijavo o sumu korupcije oziroma zlorabe položaja generalne direktorice veterinarske uprave (VURS) dr. Vide Čadonič Špelič......Atlas in Joy .