Slovenija
127 ogledov

To je šest srečnežev, ki jih je predsednica Pirc Musar rešila groze

Nataša Pirc Musar Profimedia
Pomilostitve predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Do zdaj jih je bilo šest, prevladujejo tujci.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je mandat nastopila 23. decembra 2022, do danes pa je pomilostila že šest zapornikov. Pregled pomilostitev pokaže, da med "srečneži" prevladujejo tujci, v večini primerov naj bi šlo za trgovce z migranti, poročajo nekateri slovenski mediji.

O prvih dveh pomilostitvah smo že pisali, šlo je za srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića (s pomilostitvijo se je izrečena zaporna kazen po sodbi Okrožnega sodišča na Ptuju opravilna številka II K 4366/2022, z dne 14. 3. 2022, znižala za 6 mesecev) in ukrajinskega državljana Valeriija Arakcheieva (s pomilostitvijo se je odpustila izvršitev preostanka izrečene kazni zapora po sodbi Okrožnega sodišča v Kopru opravilna številka I K 36433/20, z dne 4. 1. 2021, v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Kopru opravilna številka III Kp 36433/2020, z dne 15. 4. 2021). Pomilostitvi sta bili v uradnem listu objavljeni 14. oz. 15. marca 2023. 

Pri slednjem je v sodbi višje sodišča med drugim zapisalo: "V obravnavanem primeru je pomembno, da je šlo za organizacijo in spravilo 18 državljanov P čez državno mejo Republike Slovenije in prevoz po njenem ozemlju. Okoliščina, da obtoženec tujce še ni sprejel v vozilo, ker so se pred tem razbežali, ne pomeni, da očitanega kaznivega dejanja ni storil ali pa, da bi kaznivo dejanje ostalo pri poskusu. Očitano kaznivo dejanje je bilo dokončano, saj bi obtoženec, v kolikor bi uspel prevzeti skupino tujcev in jih odpeljati po ozemlju Republike Slovenije v Republiko Italijo, zgolj nadaljeval predhodno dogovorjeno dejavnost v okviru sostorilske udeležbe."

Tudi pri Kuzmanoviću je, kot je razvidno in sodbe, šlo za prevažanje tujcev, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej.

3. oktobra je bil v uradnem listu s strani Nataše Pirc Musar objavljen ukaz o pomilostitvi Sama Kolića, ki mu je bila izrečena zaporna kazen po sodbi Okrajnega sodišča v Trbovljah opr. št. II Kr 38369/2016 z dne 30. 3. 2022 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani opr. št. VII Kp 38369/2016, z dne 24. 10. 2022. Kazen se je znižala za 4 mesece, z urada pa so nam odgovorili, da gre načeloma v takih primerih za znižanje izrečene kazni zapora, ker je bila ta dosojena višje, kot izhaja iz ustaljene kaznovalne politike slovenskih sodišč. 

14. novembra 2023 je sledila še pomilostitev avstrijske državljanke Ozgur Dogan. "Za ta korak se je predsednica odločila po soglasnem pozitivnem mnenju vseh treh članov Komisije za pomilostitve, in sicer zaradi posebnih osebnih okoliščin obsojenke, ki je glavno kazen že prestala, sama pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen," so takrat pomilostitev obrazložili na spletni strani Urada predsednice RS. Šlo je za odpustitev izvršitve preostanka izrečene stranske kazni izgona tujca iz ozemlja Republike Slovenije po sodbi Okrožnega sodišča na Ptuju, opravilna številka I K 43441/2022 z dne 11. 7. 2022.

Predzadnja od šestih pomilostitev aktualne predsednice je Ayhan Ayu, in sicer dne 31. januarja 2024. Izrečena zaporna kazen po sodbi Okrožnega sodišča v Krškem opr. št. III K 24474/2023 z dne 23. junija 2023 se je s pomilostitvijo znižala za 4 mesece, kar pa še ne pomeni, da je oseba ob pomilostitvi že odkorakala na prostost, pač pa to, da se je kazen zmanjšala. 

Zadnja pomilostitev je prišla 27. septembra, ko je predsednica Pirc Musar Sashku Sashkovu izrečeno zaporno kazen po sodbi
Okrožnega sodišča v Kopru opr. št. I K 81985/2022 z dne 11. 5. 2023 s pomilostitvijo znižala za 4 mesece.

Kot so nam sicer sporočili z urada predsednice Republike Slovenije, se o pomilostitvah predsednica ne odloča sama, pač pa za tem stoji uveljavljena ekipa pravnih strokovnjakov. "Predsednica republike se za oziroma za zavrnitev pomilostitve odloči na podlagi izvedenega postopka v skladu z veljavnim Zakonom o pomilostitvi, in sicer po prejemu predloga ministrice za pravosodje," so nam odgovorili na uradu. 

"Vsa pomilostitvena poročila, ki jih predsednica republike prejme s strani ministrice za pravosodje, pred njeno odločitvijo pregledajo člani Komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo dr. Dragan Petrovec, dr. Mile Dolenc in ga. Nataša Posel. Člani Komisije za pomilostitve po pregledu vseh pomilostitvenih poročil predsednici republike posredujejo svoje mnenje," so še zapisali v odgovoru. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.