Slovenija
1795 ogledov

To morate vedeti, če otroke prijavljate za državno štipendijo

Dijaki v srednji šoli
S šolskim letom 2024/2025 dalje bo možno sočasno prejemati državno in Zoisovo štipendijo, kar predstavlja pomembne spremembe za dijake in študente.

Bliža se začetek novega šolskega leta, ko bodo slovenski učenci in dijaki ponovno sedli v šolske klopi. Šolsko leto 2024/2025 se bo začelo v ponedeljek, 2. septembra. Večina šolarjev in njihovih staršev zadnje dni v septembru namenja kupovanju šolskih potrebščin, nekateri dijaki pa te dni urejajo tudi dokumente za pridobitev oz. podaljšanje štipendij. V lanskem letu je bilo v Sloveniji takih posameznikov 65.722, od tega 43.260 dijakov in 22.462 študentov.

Učbeniki in šolske potrebščine Slovenija Delovni zvezki: tudi več deset evrov razlike med šolami

Ker znajo biti postopki včasih zapleteni in si je vse roke težko zapomniti, smo na enem mestu zbrali povzetek ključnih informacij o državnih in Zoisovih štipendijah ter pomembnih rokih za oddajo vlog. Za podaljšanje prejemanja Zoisove štipendije morajo dijaki zaprositi najpozneje do konca avgusta, novi vlagatelji pa imajo čas za prijavo tudi v začetku septembra. Pri državnih štipendijah rokov za oddajo vlog ni. Velja še omeniti, da za nadaljnje prejemanje štipendije po novem ni treba več oddati vloge.

Na tej povezavi lahko preverite tudi šolski koledar 2024/2025, s katerim si boste lahko pomagali pri načrtovanju družinskih potovanj.

Državna štipendija

Državna štipendija je dopolnilni prejemek, namenjen kritju stroškov, ki nastanejo v času šolanja. Z državno štipendijo si pristojni želijo spodbuditi izobraževanje in doseganje višje izobrazbene ravni upravičencev. Dodeljujejo jo pristojni centri za socialno delo tako za študij v Republiki Sloveniji kot za študij v tujini na javno veljavnem izobraževalnem programu in izobraževalni ustanovi. Namenjena je dijakom, študentom in odraslim iz socialno šibkejših družin z željo, da se poveča izobrazbena raven prebivalstva in podpira družbeni ter tehnološki razvoj.

Študenti na univerzi Slovenija Velika novost, nekateri bodo prejemali tudi 166 evrov več

Do nje so upravičeni posamezniki, pri katerih dohodek njihovega gospodinjstva od 1. marca 2024 dalje ne presega 1.269,24 evra na osebo. Prejeti zneski pa so odvisni od povprečnega mesečnega dohodka na osebo, in sicer se pri dijakih ti gibljejo od 32,58 evra do 134,88 evra, pri študentih pa od 65,17 evra do 269,74 evra.

 

Če želijo biti prejemniki do štipendije upravičeni s 1. septembrom oz. 1. oktobrom, morajo dijaki prvo vlogo oddati avgusta, študenti pa septembra. Vloge je treba oddati pri krajevno pristojnem centru za socialno delo (CSD), po pošti ali preko portala eUprava.

Zoisova štipendija

Zoisova štipendija spodbuja izjemne dosežke na področju znanja, raziskovanja, razvoja in umetnosti. Podeljuje se nadarjenim posameznikom z odličnimi rezultati. Zneski Zoisove štipendije se medseboj razlikujejo; dijaki vsak mesec prejmejo 148,15 evra (za izobraževanje v tujini 296,29 evra), študenti še nekoliko več, in sicer 172,84 evra (za izobraževanje v tujini 345,68 evra).

Avtizem, učiteljica, učenje, razred, popoldanski pouk, pomoč, šola, Slovenija Slovenija V šolah otrok z odločbami vse več, kaj se dogaja?

Rok za oddajo vlog je za to leto 9. september 2024 za dijake in 10. oktober 2024 za študente.

Dodatki k štipendijam

Poleg osnovnega zneska lahko štipendisti prejmejo tudi naslednje dodatke:

- dodatek za bivanje: 98,76 evra, če izpolnjujejo pogoje, kot so oddaljenost stalnega prebivališča več kot 25 kilometrov od kraja izobraževanja, strošek najema najmanj 65 evrov na mesec in nelastništvo nepremičnine v kraju izobraževanja;

- dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami: 61,73 evra;

- dodatek za uspeh: dijaki: od 20,99 evra do 49,39 evra glede na povprečno oceno, študenti: od 20,99 evra do 49,39 evra glede na povprečno oceno

Dodatne informacije

Še v preteklem šolskem letu državna in Zoisova štipendija nista bili združljivi, kar je pomenilo, da dijak ali študent iz socialno šibkejšega okolja, ki je dosegal izjemne dosežke, ni bil upravičen do istočasnega prejemanja obeh štipendij.

učilnica Slovenija Dva dni dopusta za devet prostih dni

Sprememba novele o štipendiranju, ki določa tudi korekcijo zakonodaje, pa je prinesla, da štipendisti od 1. januarja 2024 ne bodo prejeli nižjih nakazil štipendij. V prihodnjem šolskem letu dijake in študente tako čaka velika novost, ki bo zelo razveselila marsikaterega marljivega učenca.

Kadrovska štipendija in štipendija za deficitarne poklice

Mladim so prav tako na voljo kadrovske štipendije, o katerih lahko vse informacije prejmejo v aplikaciji Izmenjevalnica na spletni strani sklada. Tam je objavljenih več kot 400 kadrovskih štipendij.

šola dijaki praktični pouk praksa | Avtor: Profimedia Profimedia
Dijaki, ki se izobražujejo za poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje, pa lahko od prvega avgusta oddajo tudi vlogo za štipendijo za deficitarne poklice. Ta znaša 123 evrov. Rok za oddajo vloge je 30. september. Za nadaljnje prejemanje te štipendije vloge ni treba oddati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.