Slovenija
2570 ogledov

To so poteze Vesela, da ne bi pristal v čevljih Alenke Bratušek

Tomaž Vesel Anže Petkovšek
Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel se bo danes predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom za zadeve Evropske unije.

Preden bo vlada ime kandidata za evropskega ministra posredovala v Bruselj, mora glede na zakon pridobiti mnenje parlamenta. Tomaža Vesela bo tako danes zaslišal odbor za evropske zadeve, ki ga vodi poslanec SDS Franc Breznik. Odbor bo glasoval in tudi podal mnenje z obrazložitvijo, ki pa za vlado ni zavezujoče. Glasovanje pa bo pokazalo, ali ima Vesel podporo tudi opozicije, kar je še kako pomembno za njegovo potrditev v Evropskem parlamentu. 

Kandidata izbrali že aprila, da bi se izognili notranjepolitičnim zdraham

Vesel je kandidat Gibanja Svoboda. "V Gibanju Svoboda menimo, da je Tomaž Vesel kandidat, ki bo kot evropski komisar dostojno in nepristransko zastopal interese državljank in državljanov držav Evropske unije in s tem tudi Slovenije. Tomaž Vesel v Gibanju Svoboda zaradi svojih kompetenc in bogatih izkušenj uživa visoko zaupanje stranke," sporočajo s stranke, kjer so s predstavitvijo kandidata zelo pohiteli. Predstavili so ga že aprila na festivalu Svobode v Zbiljah, da bi tako zaobšli notranjepolitična trenja okoli kandidata, ki smo jim bili v preteklosti že priča. Spomnimo se zgodbe z Alenko Bratušek, ki se na pristojnem odboru Evropskega parlamenta ni dobro odrezala, dodatno pa ji je noge spodnesla še desna sredina. 

Alenka Bratušek | Avtor: EPA EPA

Šokirani koalicijski partnerici. Koalicijski partnerici sta bili s predlogom seznanjeni iz medijev. Dejstvo, da se največja koalicijska partnerica ni posvetovala z njima, je vzbudilo precej negodovanja. Najprej so Veselu prikimali v SD, iz Levice pa so sporočili, da se bodo glede Vesela izrekli po evropskih volitvah. Konec julija je Vesel dobil podporo vlade. 

"Tisti, ki so prvi, so na koncu lahko zadnji"

"Tisti, ki so prvi, so na koncu lahko zadnji," pravi evropski poslanec Matej Tonin (EPP/NSi) glede tega, da je Slovenija med prvimi v EU predstavila svojega kandidata Bruslju. Tonin je eden tistih, ki bo, odvisno od tega, katero komisarsko mesto bo Veselu podeljeno in kateri od odborov Evropskega parlamenta ga bo zaslišal, odločal o njegovi usodi.

Tonin ga bo na glasovanju v Evropskem parlamentu najverjetneje podprl

Vesel je takoj za tem sporočil, da si bo prizadeval tudi za podporo opozicije. S predsednikom opozicijske NSi Matejem Toninom se je sestal v torek, beseda je tekla tudi o najtežjih in najaktualnejših vprašanjih, vprašanju migracij, kjer se NSi zavzema za ostrejšo politiko, in vprašanju zelenega prehoda, kjer NSi opozarja na posledice za gospodarstvo. "O podpori kandidatu se bomo odločali po njegovi predstavitvi v četrtek v Državnem zboru," so sporočili s stranke. Slišati je, da naj bi bili poslanci NSi glede podpore na odboru zadržani, vendar ne bodo glasovali proti. Po naših informacijah pa bo Tonin kot evropski poslanec Vesela podprl. 

Matej Tonin | Avtor: NSi NSi

Neuradno: SDS ne bo metal polen pod noge

Včeraj se je vesel sestal še z največjo opozicijsko stranko SDS. SDS je v Evropskem parlamentu del največje evropske politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), ki deluje v neformalni koaliciji s S&D (Matjaž Nemec) in Review (Irena Joveva, Marjan Šarec). Gre torej za drugačno koalicijo kot v Sloveniji in tako imajo poslanci SDS Romana Tomc, Branko Grims, Milan Zver in Zala Tomašič ne le pri glasovanju pač pa tudi lobiranju znotraj politične skupine pomembno vlogo. 

Zamere iz časov, ko je bil Vesel predsednik RS

V SDS, ki ima do Vesela, ko je še opravljal vlogo predsednika Računskega sodišča, kar nekaj zamer. Ena od njih je revizija, ki je pokazala na številne nepravilnosti vlade Janeza Janše pri nakupu zaščitne opreme v času covida. Računsko sodišče pod vodstvom Vesela je razkrilo tudi kršitev zakona o političnih strankah, ko je SDS najel 450.000 evrov posojila pri bosanski državljanki Dijani Djudjić, ter 60 tisoč posojila pri podjetju Nova obzorja.

Tomaž Vesel | Avtor: Epa Epa

V SDS po srečanju s komisarskim kandidatom niso izrazili izrecnega nasprotovanja njegovi kandidaturi, a bodo z izrekanjem o podpori počakali do njegove predstavitve v DZ, je poročal STA. Po neuradnih informacijah pa so v SDS zadovoljni s potezo Vesela, ki se pogovarja tudi z opozicijo in mu stranka v Evropskem parlamentu ne bo metala polen pod noge. 

Ursula von den Leyen naj bi si želela, da na svojem položaju ostane slovenski komisar Janez Lenarčič, vendar uradna ljubljana temu ni bila naklonjena. 

Vesna mu je naklonjena

Tomaž Vesel je podporo iskal tudi pri stranki Vesna, ki ima v Evropskem parlamentu poslanca Vladimirja Prebiliča. "Srečanje je potekalo v pozitivnem duhu in se sklenilo v zavezi o konstruktivnem sodelovanju med stranko in komisarjem, če bo ta potrjen," so po sestanku sporočili s stranke.

Evropski poslanec Prebilič se z Veselom še ni srečal. "Želel bi si, da vsaka podpora, ki jo nekomu zagotovim o kot člani Evropskega parlamenta, da imamo informacije in odgovore na nekatera vprašanja. Jaz jih imam kar nekaj, tudi Zeleni," pravi Prebilič. 

Raje enega kandidata kot spet zdrahe

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer države članice pozvala, naj ji posredujejo dve imeni, moško in žensko. Na ta način bi lažje sestavila spolno uravnoteženo evropsko komisijo. A Slovenija, tudi v luči bojazni, da bi več imen razdelilo slovensko politično sceno, kot se je to zgodilo, ko je Bruslju predlagala Alenko Bratušek, Tanjo Fajon in Karla Erjavca, pošilja le eno ime. Le enega kandidata, moškega, v Bruselj pošilja tudi Češka. Španija, Švedska in Finska medtem pošiljajo v Bruselj le žensko kandidatko. Med predlaganimi kandidati je trenutno pet žensk in enajst moških.

Predsednica komisije bo s komisarskimi kandidati pogovore začela sredi avgusta. Veselu bo na sestanku predstavila, kateri resor bi lahko pripadal Sloveniji. Vesela zanima predvsem področje proračuna, administracije in širitve EU. Konec oktobra ali v začetku novembra bo Vesel zaslišan na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki pa ga lahko tudi zavrne.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 10
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:28 08.avgust 2024.

    Vsi so "fovš" in jezni, le Tomaž vesel....

  • Plavi-mil 08:15 08.avgust 2024.

    Ja, ko gre za dobro plačano službo, se gre tudi k maši, spovedi in zmoli se pokora, vmes greš še v "tovarno zlobe" po podporo, nobena stvar ni pretežka, brez pokončne komunistične drže, narediš vse, tudi opozicijo hvališ, seveda v ...prikaži več narekovajih, ko je ustoličen, pa po začrtani poti , izdaš VSE, tudi državo .

  • Puklastimiha 08:10 08.avgust 2024.

    Tovaris Vesel bo dobil resor za gradbeno mehanizacijo...