Slovenija
1278 ogledov

To sta poslanca, ki bosta zamenjala Grimsa in Tonina

Državni zbor, poslanci Vlada RS
V parlament EU izvoljena poslanca bosta nadomestila Primorca.

Iz Državne volilne komisije (DVK) so danes sporočili, da bosta namesto Branka Grimsa in Mateja Tonina, ki sta bila izvoljena na junijskih volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, funkcijo poslancev državnega zbora za preostanek mandatne dobe opravljala Andrej Poglajen in Franc Francisco Estanislao Medic, ki sta že podala soglasje.

Kot so zapisali, je komisija 8. julija 2024 prejela obvestilo državnega zbora o potrditvi izvolitve poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in o prenehanju mandata poslancema Branku Grimsu in Mateju Toninu. Funkcija poslanca v Evropskem parlamentu namreč ni združljiva s funkcijo poslanca državnega zbora.

V skladu s 17. členom Zakona o volitvah v državni zbor postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Kot je na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. 4. 2022, ugotovila DVK, bi bil v primeru, če v 1. volilni enoti Kranj z liste kandidatov Slovenske demokratske stranke (SDS) ne bi bil izvoljen mag. Branko Grims, izvoljen Andrej Poglajen, ki je v volilnem okraju Idrija prejel 2270 oz. 23,21 odstotka glasov. Z liste kandidatov stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) pa bi bil v 1. volilni enoti, če ne bi bil izvoljen mag. Matej Tonin, izvoljen Franc Francisco Estanislao Medic, ki je v volilnem okraju Idrija prejel 848 oz. 8,67 odstotka glasov.

DVK je 10. julija 2024 Andreja Poglajna in Franca Medica pisno obvestila o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe državnega zbora. Oba sta DVK sporočila, da mandat sprejemata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pierre 15:57 23.julij 2024.

    Sam da mi ne bo več treba gledat tega frisa Grimsovega!!!

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 14:48 23.julij 2024.

    A to, da sta oba iz Idrije je naključje?