Slovenija
73709 ogledov

Kaj se bo dogajalo s snegom?

Sneg Epa
Ob nižanju temperatur se marsikdo že sprašuje, kaj se dogaja s snegom.

Manj snežnih padavin, tanjša snežna odeja

Snega bo v 21. stoletju postopno čedalje manj. Trend, ki vztraja že šest desetletij, se bo stopnjeval. Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so pripravili tri različne scenarije izpustov, ki kažejo časovni potek spremembe števila dni s snežno odejo do konca stoletja za različne nadmorske višine, vključno z razponi odstopanj.

Ne glede na izbiro scenarija se bo število dni s snežno odejo ob koncu stoletja občutno zmanjšalo v primerjavi z referenčnim obdobjem. V primeru optimističnega scenarija z manj izpusti se bo sneg obdržal 17 dni manj, v primeru zmerno optimističnega scenarija pa 25. Pesimistični scenarij napoveduje, da se bo število dni s snežno odejo zmanjšalo za 50 dni.

''Največji upad pričakujemo v zimskih mesecih, nad okoli 1500m bo največji spomladi,'' so zapisali v Arso.

Tudi kazalec količine vode v novozapadlem snegu kaže, da se bo do konca stoletja nadaljeval trend upadanja. V optimističnem senariju bo okoli 20 milimetrov manj vode v snegu, v pesimističnem pa 115 milimetrov. Količina vode v novozapadlem snegu se bo po napovedih najobčutneje zmanjšala v jesenskih mesecih.

Sneg je zelo pomemben za prenos vode iz hladnega obdobja v rastno dobo.

Danes bo deževno

Danes bo oblačno, dež se bo dopoldne od zahoda razširil nad vso Slovenijo in do večera večinoma že ponehal. Manj padavin bo v severni Sloveniji. Popoldne bo v vzhodnih krajih prehodno zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci Arsa.

Ponoči se bo delno zjasnilo, po nižinah bo marsikje nastala megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature bodo od 3 do 8, v alpskih dolinah okoli stopinj Celzija.

Jutri bo v višjih legah ter sprva na Primorskem deloma sončno, po nižinah v notranjosti pa bo precej megle ali nizke oblačnosti. Čez dan se bo tudi na Primorskem oblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

Padavine tudi v prihodnjih dneh

Megleno in deževno vreme bo vztrajalo tudi v prihodnjih dneh. V petek bo oblačno, dež bo dopoldne od zahoda ponovno zajel vso Slovenijo in do večera ponehal. Zapihal bo severni veter.

V soboto bo sprva suho vreme, popoldne pa se bodo od juga spet pričele padavine, še napovedujejo v Arso.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • radovednica 13:43 16.november 2022.

    Pa kdaj boste nehali nabijat o tem snegu? Kakšen sneg le, kdo ga potrebuje? kdor ga, naj gre na Antarktiko, pa tam zmrzne. Še teden dni te groze od megle, potem pa topleje in spet...pomlad.

  • Naklonsky 12:08 16.november 2022.

    Kaj bi bilo če bi bilo in bo bilo… bodo pa Gorenjci in Korošci pridelovali cviček, Dolenjci pa desertna vina. Prilagajanje trgu in potrebam, pa bo!

  • bobubob 11:36 16.november 2022.

    Če ne bomo ubogljivi, bomo imeli pozimi poletje in poleti zimo. Letošnje 'poletne podnebne spremembe' so bile zgolj vaja. Torej - ko se ploska, ploskamo vsi. Ko oblast pove, da je cepivo varno, se o tem ne dvomi. Misliti mimo ...prikaži večo RTV&NOVA24 je miselni zločin oz. sovražna misel. Živel NWO - WHO, zelenski, grete, spremembe, lgbt*?qp-+f, blm, brezogljično in zeleno, ocvrti črvi, kvote drugačnih.....hvala Bruslju, da nam kaže pravo pot nazaj v pekel, od koder smo očitno zašli na to čudovito Zemljo..