Slovenija
4556 ogledov

Med slovenskimi evroposlanci zaškripalo že na prvi seji

Slovenski pčoslanci v Evropskem parlamentu Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
Evropski poslanci načeloma zastopajo interese svojih političnih skupin, ko pa gre za teme, ki pomembno vplivajo na državo, iz katere poslanci prihajajo, nacionalni poslanci načeloma strnejo vrste. Med slovenskimi poslanci je glede tega že večkrat zaškripalo, na ustanovni seji Evropskega parlamenta, ki poteka v Strasbourgu, pa se nakazuje trend, da bi se nesoglasja s poslanci SDS lahko še poglobila.

"Glede na izkušnje iz prvega mandata glede sodelovanja ali nesodelovanja določenih poslancev, na žalost tudi v tem mandatu menim, da bo zelo malo sodelovanja in nas bo vseh devet redko kdaj za ali proti nečemu," pravi evropska poslanka Irena Joveva (GS).

Slovenija ima v Evropskem parlamentu eno najmanjših, a tudi nabolj raznolikih skupin poslancev. Pet je članov Evropske ljudske stranke (EPP), največ, eden več kot lani, jih je članov SDS: Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič. Član EPP je tudi Matej Tonin (NSi). Poslanca Gibanja svoboda Irena Joveva in Marjan Šarec sta del liberalcev Renew, Matjaž Nemec iz SD je član skupine socialistov in demokratov, Vladimir Prebilič iz stranke Zeleni Slovenije je član skupine Zeleni Evrope. 

Nemec: "Želel bi, da bi bil del tega tudi SDS!" 

"Prejeli smo nekaj jasnih neverbalnih sporočil glede sodelovanja in ne bi želel, da bi se v tem stilu nadaljevalo. Pred Evropsko unijo in Slovenijo so izjemni izzivi. Kot majhna država znamo stopiti skupaj in želeli bi si, da bi bil del tega tudi SDS," pravi Matjaž Nemec.

evropske volitve 2024, Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nemec in Joveva ocenjujeta, da so člani SDS nepripravljenost na sodelovanje znotraj nacionalne delegacije pokazali tudi s tem, ko se v Strasbourgu edini niso udeležili srečanja z novinarji, na katerem bi predstavili svoja stališča, predvsem stališče glede jutrišnjega glasovanja o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki sicer prihaja iz njihove politične skupine EPP. 

"Vidimo, koga tukaj ni, in tudi to je dokaz smeri, ki se bo verjetno nadaljevala. A pustimo se preseneti. Si pa vsi tukaj prisotni verjetno želimo vsaj glede tistih stvari, ki se tičejo konkretno vsebinskih interesov Slovenije, več enotnosti," pravi Joveva.  

"Tudi jaz sem negativno presenečen, da tukaj ni nobenega predstavnika največje opozicijske stranke. Mislim pa, da to ni problem Evropske ljudske stranke kot takšne, ampak problem SDS. Trend zadnjih 20 let je iskanje alternativ v družbenih sistemih in podsistemih v naši državi, čisto na vsakem koraku. Resnično bi si želel, da temu ne bi bilo tako v tem sklicu Evropskega parlamenta," pravi Nemec. 

evropske volitve, SD | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Razočarana tudi nova poslanca

Nad neudeležbo SDS sta razočarana tudi nova evropska poslanca. "Upam, da bomo lahko čim več stvari premaknili in tudi znali med seboj sodelovati. Mi smo s prihodom to dokazali in verjamem tudi, da bomo v naslednjih situacijah ravnali enako. Zastopamo seveda svoje volivce, hkrati pa smo tudi evropski poslanci. Če gre Evropi dobro, gre dobro tudi nam, zakonodaja, ki se sprejema tukaj, vpliva tudi na naša življenja. Upam, da bomo znali zasledovati tudi to in vedeli, kje smo in zakaj smo tukaj," pravi Marjan Šarec. 

evropske volitve 2024, Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vladimir Prebilič je pred zasedanjem povabil vse poslanke in poslance na skupno kavo, vendar ta ni uspela. "Smiselno bi bilo, da bi se vsakič pred plenarnim zasedanjem sestali in izmenjali svoja stališča. Pomembno se mi zdi, da imamo usklajena stališča, ko gre za čezmejno sodelovanje."

Vladimir Prebilič, Vesna | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nova poslanca in začetniške težave

Kot nov poslanec se Prebilič še seznanja z načinom delovanja Evropskega parlamenta. "Nisem vedel, da lahko prideš do besede takoj. Naslednjič bom pritiskal na gumb," razlaga Prebilič. Čas govora na zasedanju je med političnimi skupinami dodeljen glede na velikost skupine. Velikost politične skupine določa tudi vrstni red govorcev. Tako imenovani postopek "catch the eye" pa evropskim poslancem, ki jim politična skupina ni dodelila časa, omogoča, da izrazijo svoje mnenje s kratkimi, enominutnimi govori, če jih predsednica izbere. Za ta postopek se morajo prijaviti s pritiskom na gumb.

Matej Tonin | Avtor: NSi NSi

Ta postopek je zmedel tudi Mateja Tonina, prav tako novinca v Evropskem parlamentu. "Se še učim in spoznavam stvari, pripravil sem se na razpravo o ukrajinski resoluciji, sem pričakoval catch the eye in sem bil ves čas v nizkem štartu, dvigoval roko. Potem so mi povedali, da moraš tam stisniti tipko. Na napakah se učimo," pravi Tonin.

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Herkules
    Herkules 16:49 17.julij 2024.

    Zabita bolgarska branjevka lubenic iz jankovićevega golobišća ima IQ 30! Vidno z letala!

  • ginko 16:15 17.julij 2024.

    Levaki, toliko gnojnice, ki ste jo hinavsko z komunajzarskimi lažmi trosili o Slovenski politiki prejšnji mandat, vam je mesto edino v golobovem kurniku doma za čas, ko vas bo ogoljufan narod odstavil od državnih korit.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:00 17.julij 2024.

    Nekako imam občutek, da nam Slovencem ne bodo delali sramote naslednji poslanci: Vladimir Prebilič, Irena Joveva in Marjan Šarec (nad slednjim sicer nisem bil navdušen, ko je nazadnje deloval kot minister v Sloveniji). Namesto ostalih bi pa lahko v Bruselj ...prikaži več poslali nekaj primatov, ki nas zagotovo ne bi osramotili. Ampak v RS so volilci povedali (zahvaljujoč vsem tistim, ki se jim ni dalo na volišča) koga bi radi gledali in poslušali v evropskem parlamentu in sedaj je, kar je.