Slovenija
4016 ogledov

Tomaž Vesel ni kandidat, kakršnega si želi Ursula von der Leyen

Tomaž Vesel Anže Petkovšek
Predsednica Evropske komisije v svoji ekipi želi bivše premiere, ministre, vsaj njihove namestnike, visoke diplomate ali izkušene visoke uradnike EU.

"Ključnega pomena pri sestavljanju prihodnje Evropske komisije je kompetentnost kandidatov, vendar pa mora biti tudi spolno uravnotežena," je na današnji noinarski konferenci v Bruslju povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kompetentnost in izkušnje, ki jih Vesel nima

Kompetentnost po njenih besedah pomeni, da imajo člani in članice kolegija komisije izkušnje z opravljanjem visokih političnih oziroma izvršilnih funkcij, kot so premier, minister, namestnik ministra, ali pa vsaj visoke diplomatske funkcije oziroma visoke funkcije v kateri instituciji EU. Slovenski kandidat Tomaž Vesel je bil predsednik Računskega sodišča Slovenije. 

Ursula von der Leyen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če ne vprašaš, ne dobiš!"

Naslednje merilo pri sestavi nove Evropske komisije bo za Von der Leyen ravnotežje, geografsko in po politični pripadnosti komisarjev ter uravnoteženost na področju raznolikosti. Kot je znano, si predsednica komisije prizadeva za spolno uravnoteženo komisijo, kjer pa ji države članice EU ne gredo ravno nasproti. Po tem, ko so članice za kandidate predlagale le štiri ženske in 21 moških, je Von der Layen nekatere članice še enkrat pozvala, daj v Bruselj pošljejo po dva kandidata, moškega in žensko. "Če ne vprašaš, ne dobiš," je dejala predsednica komisije in poudarila, da se že vso svojo politično kariero bori, da bi ženske imele dostop do odločevalskih in vodilnih položajev. 

Preberite tudi:  Tomaž Vesel Slovenija Tomaž Vesel: "Počutim se kriv, ker nisem ženska!"

Koalicija ni za menjavo

Po zadnjih podatkih ima Von Der Leyen zdaj že deset kandidatk za evropske komisarke, a v komisiji bi še vedno prevladovali komisarji, ki bi jih bilo 17. V zameno za boljše področje bo se morda še katera od držav članic odpovedala moškemu kandidatu, a Slovenije ne bo med njimi. Po tem, ko so se pojavila namigovanja, da naj bi Von den Leyen tudi Slovensko stran skušala prepričati, da zamenja kandidata za kandidatko in s tem v Evropski komisiji dobi tudi boljši položaj, je koalicija včeraj sporočila, da ostaja enotna pri odločitvi, da je Vesel edini slovenski kandidat. 

Tomaž Vesel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vesel se je s predsednico evropske komisije Ursule von der Leyen sestal sredi preteklega tedna, a srečanje naj bi bilo predvsem spoznavne narave, o mestu, ki bi ga lahko zasedel pa ni še nič znanega. Kmalu naj bi se predsednica komisije in slovenski kandidat sestala še enkrat.  

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:11 04.september 2024.

    Nič kaj fon der lajna vesela ni bila Vesela...

  • McBobo 16:07 04.september 2024.

    Vesel ni več vesel, je žalostan he he.

  • mph2 15:46 04.september 2024.

    Da je bila ta nacistka izbrana, nikoli izvoljena od ljudi, kot bi moralo bit, še največ pove o teh, ki ji dali glas, tudi naši. Sramota.