Slovenija
2811 ogledov

Tonin ostro: Nihče me ne bo razreševal!

Matej Tonin
1/2
Anže Petkovšek
Predsednik državnega zbora se je ostro odzval na pikre pripombe iz stranke SD, češ da z obljubljenim odstopom zavlačuje, ker da se želi še en teden voziti z lučkami. Nihče me ne bo razreševal, odstopil bom sam, je odločen Tonin.

Moj načrt je, da v dneh, ko bom še na tej funkciji, naloge opravljam odgovorno, vztraja Matej Tonin in dodaja, da bo za jutrišnjo sejo državnega zbora, kjer bodo volili novega mandatarja, predlagal časovnico, po kateri bodo poslanci obravnavali samo eno točko – izvolitev predsednika vlade.

"Slovenski javnosti sem obljubil, da bomo do polnoči opravili glasovanje. Rok je treba absolutno upoštevati. Če bi bile volitve po polnoči, bi se štelo, da v drugem krogu nismo dobili predsednika vlade in da začne teči tretji krog," pravi Tonin.

Poslanci bodo nato sejo nadaljevali naslednji teden v četrtek, kjer bodo poslanci volili podpredsednici državnega zbora. Takrat bo Tonin poslance seznanil tudi s svojim odstopom.

"Odstopil bo takoj, ko bosta podpredsednici DZ izvoljeni. Dokler se DZ ne seznani z mojim odstopom, kar bo predvidoma naslednji četrtek, bom funkcijo opravljal," vztraja Tonin in dodaja, da bi v primeru njegovega odstopa pred imenovanjem podpredsednic nastala pravna praznina.

Stranki SD se z imenovanjem Dejana Židana za predsednika DZ mudi, saj se bojijo, da bo njihov šef pogorel, če bo glasovanje o njegovi funkciji po tem, ko bo Marjan Šarec že imenovan za mandatarja.

Dejan Židan | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Dogovor je bil, da odstopim, ko bo oblikovana ministrska ekipa, vztraja Tonin in dodaja, da je nespoštovanje dogovorov slaba popotnica za to koalicijo.

"Ne želim biti žrtev spletk in nezaupanja med koalicijskimi partnerji. Jasno je, da zaradi ihte, ki smo ji priča, koalicija ne verjame v to, da bodo ministri potrjeni. SD tudi sama ne verjame, da bi bil lahko Židan izvoljen po tem, ko bo oblikovana ministrska ekipa. Pojavili so se namreč dvomi, da nekateri koalicijski poslanci zaradi starih zamer na tajnih volitvah ne bi dali glasu za Židana po tem, ko bi bila ministrska ekipa že oblikovana," pojasnjuje predsednik državnega zbora.

Če koaliciji Toninova časovnica ni všeč, ima jutri sicer možnost, da jo spremeni.

Šef NSi je še dodal, da se je njegova stranka pravilno odločila, da ne gre v koalicijo: "Jasno je, da v tej koaliciji dogovori ne vzdržijo niti dva meseca. Spletke, ki se pojavljajo ves čas pogajanj, se danes odražajo z ihto nekaterih posameznikov. Če bi bilo med partnerji neko temeljno zaupanje, bi lahko počakali z mirno vestjo, da se oblikuje vlada in dobijo predsednika DZ."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • matermila 20:13 16.avgust 2018.

    Se jim zelo mudi,pizdekom rdečim.Ampak ne bo šlo.Časi,ko so lahko počeli kar so hoteli so mimo.Mater jim paradajzarsko,se jim tresejo gate,za stolčke.

  • Avatar praufo
    praufo 18:44 16.avgust 2018.

    upam da tonin, ne odstopi, naj ga razrešijo po pravni poti

  • Lavdan 18:29 16.avgust 2018.

    Sam sebi bo pljuval v skledo, dokler mu jo lastna stranka ne strese na glavo. Računal je, da levica ne bo šla v koalicijo in bo zadeva razpadla, a se je uštel.