Slovenija
2412 ogledov

Tošić in tolpa bodo lahko obdržali 2,2 milijona evrov premoženja

Slovenija 10.05.11, Balkanski bojevnik, sojenje, Dragan Tosic, foto: Benjamin Ko
1/5
Benjamin Kovač Na sodišču leta 2011
Višje sodišče v Ljubljani je prvostopenjsko sodbo, po kateri bi morali Dragan Tošić in z njim povezane osebe ostati brez 2,2 milijona evrov sumljivega premoženja, spremenilo v zavrnilno sodbo.

Pri tem se je oprlo na lansko odločitev ustavnega sodišča, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ne more veljati za nazaj, danes piše Dnevnik.

Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi odločilo, da država po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora od domnevnega vodje kriminalne združbe, ki je iz Latinske Amerike tihotapila večje količine kokaina, Ljubljančana Dragana Tošića, ne more terjati premoženja nezakonitega izvora. Tošić naj bi namreč očitana kazniva dejanja, zaradi katerih je še nepravnomočno obsojen na 16 let in šest mesecev zapora in sedi v priporu, storil pred uveljavitvijo zakona.

Ustavno sodišče pa je lani poleti sklenilo, da zakon ne more veljati za nazaj, retroaktivnost pa označilo za protiustavno. Specializirano državno tožilstvo je nato samo umaknilo deset tožb zoper obtožence in obsojence. Tožbe zoper Tošića, ki je bila tedaj že v rokah višjih ljubljanskih sodnikov, pa tožilstvo ni umaknilo, kljub temu pa je bil po pisanju Dnevnika takšen razplet v tej zadevi pričakovan. Po odločitvi ustavnih sodnikov o nedopustnosti retroaktivnega delovanja zakona namreč višji sodniki druge možnosti niti niso imeli.

Po odločitvi prvostopenjskega sodišča bi sicer Tošić in z njim povezane osebe morali ostati brez 2,2 milijona evrov vrednega premoženja. Tedaj je namreč ljubljansko sodišče odločilo, da toženi niso ustrezno dokazali zakonitosti izvora premoženja, in odobrilo odvzem 61 odstotkov 350.000 evrov vredne družinske hiše Tošićevih v Bizoviku, počitniške hiše in polja v Luciji, dveh ljubljanskih kavarn in sredstev na bančnih računih.

Ljubljanski višji sodniki bodo predvidoma prihodnji mesec sicer ponovno odločali o Draganu Tošiću, le da tokrat o kazenski zadevi, zaradi katere je trenutno v priporu, saj je bil na prvi stopnji v ponovljenem sojenju obsojen na 16 let in šest mesecev zapora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • marija34 15:01 26.april 2019.

    Res cestitke nasemu sodstvu,upokojencem z 600 evri pokojnine pa placilo dohodnine ne morem verjeti kako lepo so zapisani zakon.i

  • Adriat 16:29 25.april 2019.

    Mah enkrat levi kradejo potem se zamenjajo pa desni kradejo, imamo mafijo, skorumpirana sodišča, skorumpirane politike, zakone za bogate, zakone za revne...in tako v nedogled. Medtem pa reveže lupijo na vsakem koraku. Na žalost mladi niso neumni niti slepi niti ...prikaži več gluhi zato množično odhajajo v tujino. In tako je prav.

  • migi 15:10 25.april 2019.

    Madona pa kje jaz živim?Vsak dan dva ali več sodnih fars, podražitev, politika na psu, krade se državni denar, meni ga jemljejo iz žepa z raznimi birokratskimi predpisi.....zdaj pa res ne vem,če mi še posteljo ne bojo ukradli...mirno že itak dolgo ne spim!!!!