Slovenija
16 ogledov

Tožilka za Zidarja zahteva leto in devet mesecev

Najbolje plačani menedžer lanskega leta Ivan Zidar je SCT vodil vse od leta 1974 Žurnal24 main
Tožilka za Zidarja zahteva leto in devet mesecev zapora, za Tovšakovo leto in pet mesecev, za Žiberta pa dve leti in osem mesecev zapora.

Ivan Zidar je moral predvčerajšnjim nujno k zdravniku, včeraj pa na sodišče.

Nekdanji šef SCT je sodnici, ki mu sodi zaradi domnevnega podkupovanja državnega uslužbenca, včeraj prinesel zdravniški dokaz, da mora menda čimprej spet v zdravilišče na okrevanje po nedavni operaciji hrbtenice. "Iz izvida izhaja, da lahko izvaja le lažje fizične aktivnosti," ugotavlja sodnica.

Sodba v kratkem

Predvidoma v naslednjih dveh tednih bi Zidarju sicer lahko izrekli sodbo. Tožilka za pregon organiziranega kriminala Bojana Podgorelec je trdno prepričana, da je na sojenju, ki se je začelo oktobra predlani, nekdanjim šefom treh največjih gradbenih podjetij v državi dokazala, da so za gradbeni posel kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika podkupili Tomaža Žiberta s Kontrole zračnega prometa. "Čeprav so imeli svojo interpretacijo dogovarjanj v prestreženih in posnetih telefonskih pogovorih ter svojo razlago srečanj na določenih parkiriščih," ugotavlja tožilka.

Vključil še svaka

Podgorelčeva je tudi prepričana, da je Žibert oškodoval državni organ, kjer je bil zaposlen. "Skupna ponudba družb SCT in Primorje je naknadno vključila še enega podizvajalca. In sicer Žibertovega svaka, ki je bil s tem vključen v sodelovanje pri gradnji za elektroinštalacijska dela. Ta ponudba pa je s tem podizvajalcem postala dražja. Ponudniki pa so se dobro zavedali, da je takšna ponudba nezakonita," dodaja tožilka.

Tovšakova pa naj bi Žibertu v Kranju, na enem od parkirišč pred nakupovalnim centrom, izročila zahtevano nagrado. "Isti dan pa je sodelavec Tovšakove Ivan Kroflič Žibertu izročil spremenjeno ponudbo za gradnjo na letališču," ne dvomi tožilka.

Žibert naj bi od Vegrada dobil 30 tisoč evrov. V zameno za to pa ponudbo Vegrada izbirni komisiji na kontroli zračnega prometa predlagal kot najprimernejšo. Tožilstvo zato predlaga, naj sodišče šefom gradbenih podjetij in Žibertu izreče tako zaporne kot denarne kazni. "Svojo koristoljubnost so dali pred koristi državnega organa, ki je želelo graditi objekt za varnost državljanov," dodaja tožilstvo.

Obtoženi zavrnili navedbe iz obtožnice

Na zadnji obravnavi v sredo se je vnovič zaključil dokazni postopek, obtoženi pa so dobili še zadnjo priložnost za svoj zagovor. Nekdanji prvi mož SCT Zidar se je izrekel za nedolžnega in dejal, da ne razume, zakaj ga obtožnica bremeni kaznivih dejanj podkupovanja, saj je po njegovem mnenju iz dokazov jasno razvidno, da v omenjenem primeru ni nikogar podkupoval ali mu to obljubljal.

Nekdanji direktor Primorja Dušan Črnigoj se v sredo ni želel zagovarjati, dejal je le, da bo njegov odvetnik v zaključnih govorih "povedal vse". To je dejal tudi obtoženi Borut Farčnik. Obtoženi Ivan Demšar pa je dejal, da ni storil očitanih kaznivih dejanj.

Obtoženi Hilda Tovšak, Ivan Kroflič, Tomaž Žibert in Srečko Gabrič so se zagovarjali že pred dvema tednoma in takrat zavrnili navedbe iz obtožnice.

Na zadnji obravnavi je sicer vnovič prišlo do zapletov zaradi spremenjene obtožnice, ki obtoženega Žiberta ne bremeni več oškodovanja podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije, kjer je bil zaposlen v času razpisa, temveč le še kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec sicer na obravnavo ni prinesla čistopisa spremenjene obtožnice, zato so zagovorniki nasprotovali, da na tak način ne morejo opravljati svojega dela.

Komentarjev 6
  • fazko 17:48 23.marec 2012.

    Dobil bi naj kazen pa zapor to je britje norcev iz navadnih ljudi.Vse naj vrne kar se tiče denarja pol pa jim naj sodijo.Oni so previsoko da bodo sojeni,navadni ljudje bomo pa plačali kar so pobrali.

  • allstarr111 15:05 23.marec 2012.

    Ja sej zato pravim naj se tožilke-tožilci igrajo za svoj denar, ne pa da od začetka nakladajo kako veloko afero so odkrili, nazadnje pa ljudje za žakl krompirja dobijo enako kazen, kje je tukaj sorazmernost ? Te tožilci pomojem samo ...prikaži večo napihujejo zadeve čeprav vedo da na koncu ne bo iz tega nič, je pa fino če si kao uspešen a plačuje te država, ko pa te ujamejo z roko v malhi, jo pa ucvreš med advokate.

  • Mr.Bean 14:54 23.marec 2012.

    kako očitno vse to smrdi...in nič!