Slovenija
22495 ogledov

Tragedija na Triglavu: Umrla dva moška, to je razlog

Iskanje na Triglavu
1/6
PU Kranj
Gorenjski policisti so na območju severne stene Triglava našli mrtva moška, državljana Srbije. Okoliščine kažejo na gorsko nesrečo, med plezanjem naj bi padla v globino, so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj. Umrla sta bila po njihovih navedbah kot pogrešana prijavljena v tujini, policisti pa so reševalno akcijo sprožili v nedeljo.

V reševalni akciji so po poročanju portala Delo ob policistih in policijskem helikopterju sodelovali tudi člani Gorske reševalne službe. Preminula so reševalci našli pod Slovensko smerjo na Triglav, je za Delo povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Gregor Dolinar.

Tuja gornika sta se v soboto dopoldne odpravila proti Triglavu in na nadmorski višini 1600 metrov padla v globino ter zaradi hudih poškodb na kraju umrla, so sporočili s kranjske policijske uprave. Dodali so, da je njuni trupli danes okoli 10. ure našla posadka policijskega helikopterja med sistematičnim pregledom terena.

Po do sedaj zbranih informacijah gre za 33- in 42-letna moška, oba državljana Srbije. Za 33-letnika so italijanski varnostni organi pogrešanje razpisali že pred dnevi, aktivnosti v zvezi z iskanjem pa so od nedelje izvajali tudi slovenski policisti. Okoliščine kažejo, da sta pokojna gornika plezala v zahtevnih razmerah, nad snežno mejo, na mešanem snežnem in kopnem terenu.

Pokojnika so s helikopterjem slovenske policije prepeljali v dolino. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka in bodo o tem obveščali pristojno državno tožilstvo.

Iskali so ju sicer že od sobote, iskanje pa je trajalo dolgo, saj so reševalci preiskovali veliko območje, saj niso vedeli, kam sta pogrešana odšla. Plezalca sta sicer plezala v navezi, še navaja Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 12:59 03.april 2024.

    Nesreče so se dogajale in se bodo vedno. Nekje sem prebral, da bi morali iti trije, pa se je eden, glede na opozorilo Slovenca, da je vreme zelo slabo in nepredvidljivo, odločil, da ne gre. Ostala dva pa tega opozorila ...prikaži več nista upoštevala in ...

  • Qdcwtbtb 07:54 03.april 2024.

    To ni tragedija, pac pa del dejavnosti. Treba je racunat s tem. Predvsem je bistveno, ali sta plezalca ukrenila vse, da do nesreče ne bi prišlo. Se pravi preverila vreme, bila ustrezno opremljena, predvsem pa ustrezno usposobljena. Ni vse za vse.

  • Toma 05:35 03.april 2024.

    Ko voli m nek izvoli!