Slovenija
2840 ogledov

Trgovci močno razočarani nad odločitvijo vlade

Bencinska črpalka Saša Despot
Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki jo je danes potrdila vlada, je trgovce razočarala.

Vlada je spremenila predlog nove uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, o čemere poročamo v članku na tej povezavi. 

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), so nad uredbo "globoko presenečeni, razočarani in močno zaskrbljeni". Vlada z določili uredbe po njihovih besedah vztraja pri ureditvi, na podlagi katere naftne družbe še naprej poslujejo v nemogočih gospodarskih razmerah. Opozorili so tudi, da je v takšnih pogojih nemogoče izpolnjevati zakonsko obvezo o vsebnosti biokomponent v fosilnih gorivih.

"Vlada je v veliki večini prezrla vse naše argumente. V celoti je prezrla argumente za popolno deregulacijo cen naftnih derivatov po vzoru tako rekoč celotne EU in nam primerljivih držav. Prav tako je povsem prezrla naše pozive k zvišanju najvišjih dovoljenih marž. Opustila je zgolj svojo prvotno namero za podaljšanje intervala za določanje cen goriv s 14 na 28 dni," so v odzivu za STA medtem zapisali v Shell Adria.

"Vlada zavira razvoj in zeleni prehod"

Najvišja dovoljena višina marž, kot jo je določila vlada, bo po navedbah trgovcev močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod. Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa do težav pri oskrbi z energenti. Trenutne višine marž namreč ne zadoščajo niti za pokrivanje operativnih stroškov, ki zaradi inflacije in naraščajočih stroškov dela rastejo, so opozorili.

Trgovci bi obenem od vlade pričakovali predstavitev strokovnih argumentov za takšno odločitev. "Strokovne utemeljitve na vladni strani pogrešamo že ves čas," so navedli v Shell Adria.

V TZS bodo pristojna ministrstva prosili za sestanek, na katerem bi jim lahko znova predstavili posledice takšnega ukrepa. "Obenem gospodarskega ministra pozivamo, da nemudoma skliče svet za cene, kot to izhaja iz zakona o kontroli cen," so dodali.

Ločen odziv so napovedali tudi v največjem trgovcu z naftnimi derivati, družbi Petrol. 

Najvišja dovoljena marža ostaja enaka

Danes potrjena enoletna uredba, ki bo začela veljati v torek, kljub drugačnim prvotnim načrtom vlade interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh, k čemur so v postopku sprejemanja uredbe pozivali trgovci. Prvotni načrt je bilo podaljšanje obdobja na 28 dni.

Niso pa trgovci uspeli s pobudami za zvišanje najvišjih dovoljenih marž za goriva. Najvišja dovoljena marža trgovcev tako ostaja 0,0794 evra za liter bencina, 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Bencinska črpalka Slovenija Nova uredba o gorivih, višjih marž ne bo OMV bencin Slovenija Cene bencina: Golob si je spet premislil, trgovci tarnajo, da jim grozi bankrot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:40 14.junij 2024.

    He, he, v vladi se dobro igrajo s prikletnimi troli...Ko ti na ves glas kritizirajo vlado, ta ukrep obrne v prid ljudstva...:)

  • DasAuto 01:09 14.junij 2024.

    Že tako drago gorivo res ne rabi dodatno obremeniti potrošnikov na račun večjih marž. Naj se trgovci in država med sabo zmenijo, kdo si bo koliko vzel. Država obdavčuje davek na davek, pa jim nikoli ni dovolj, trgovci pa tudi ...prikaži več z majhno maržo dovolj zaslužijo, ker so v ozadju velike količine. V tovarnah je tudi majhen dobiček na en kos proizvoda, Ampak se ne jamra, dokler se prodaja velike količine... So vsi srečni, čeprav ob veliko manjših dobičkih od naftnih trgovcev...

  • FejstDogaja 20:02 13.junij 2024.

    Bognedaj, da bi bil zeleni prehod kdaj odvisen od Petrola in lastnikov, kakršen je Dario Južna! Ki si ves dobiček izplačajo v dividendah!