Slovenija
2285 ogledov

Tri zanimive novosti pri Telekomu

Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave Telekoma Žurnal24
Telekom bo do konca leta ponudil možnost uporabe ene številke na več napravah, kar so danes tudi demonstrirali, na voljo pa naj bi bila ta storitev do konca leta.

V primeru klica, istočasno zvonijo vse povezane naprave, ko se javiš na eni, pa zvonjenje neha tudi na drugih. Na vseh napravah se klic zabeleži kot prevzet.

Vsaka povezana naprava (na primer mobilni telefon, pametna ura in tablica) bo imela svojo SIM ali eSIM kartico, uporabnik pa bo na glavni napravi aktiviral storitev enotne številke in dodal naprave. Za vsako napravo se bo plačevala ločena naročnina, poleg tega pa še nekaj malega za storitev enotne številke. Koliko bo to stalo in kakšne možnosti naročnin bodo ponudili za povezane naprave, še ni znano.

Druga zanimiva novost, ki jo pripravljajo, je mobilna aplikacija, s katero bo mogoče mobilni telefon uporabljati kot daljinec za sprejemnik Neo in ga z njim tudi glasovno upravljati. Čeprav je aplikacija še v produkciji, je bila današnja predstavitev v živo  uspešna, tako je na primer Luka Borzatta, direktor razvoja storitev in produktov, dal ukaz za pet minut naprej, prestavil kanal, zahteval šport in kino in podobno.

Tri četrtine uporabnikov redno uporablja glasovne ukaze, januarja je bilo tako danih 21 milijonov glasovnih ukazov. Od top 15 ukazov jih je 14 risank. "Najbolj iskane risanke so Pujsa Pepa, Tačke na partrulji in Barbapapa," je povedal in dodal, da jih je presenetilo, da je najbolj iskani žanr vestern. Ocenjujejo, da je to zato, ker jih je malo in jih je zato s splošnim iskanjem težje najti. Najblj glasovno iskana vsebina je sicer resničnostni šov MasterChef. 

Razvijajo tudi zaznava točnega začetka oddaje ali filma, saj v programih pogosto prihaja do zamika, do konca leta je predvidena prenova spletnega neo.io, saj želijo, da je čimbolj podobna izkušnja kot na sprejemniku, prenovili bodo priporočilni sistem, ter omogočili včlanitev v program zvestobe tudi prek neo smartboxa. Mladim pa bodo omogočili storitev Supr voznik, v katerem bo stroške za vozniški izpit mogoče plačati na 24 obrokov brez obresti.

Samodejni podnapisi pri vseh oddajah

Tretja novost, ki je v razvoju, je samodejno generiranje podnapisov v slovenščini in angleščini, kar bo prišlo prav 70 tisoč ljudem, ki imajo težave s sluhom ali televizije trenutno ne morejo imeti naglas, možen naj bi bil simultani prepis ali tudi prevod iz angleščine.

"Predvidoma naj bi to omogočili v primeru ogleda nazaj, ni stoodstotno pravilno, je pa zelo dobro. Razume izloči medmete, razume kontekst, če kaj ne štima, se vrne, če bi zadevo vključili v živo, bi bil za boljše delovanje potreben vsaj desetsekundni zamik," je že povedal Borzatta.

"Uporabniška izkušnja nas najbolj zanima, že dolgo časa jo merimo, z veseljem lahko povem, da v zadnjih kvartalih dosegano rekordne vrednosti, zato se mnogo strank vrača ali prvič odloča za nas," je ob predstavitvi povedal Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave Telekoma.

Vesna Prodnik, članica uprave za tehnologijo, je povedala, da imajo zaposlenih več kot tisoč inženirjev. Matjaž Berišič, direktor omrežja in storitev, je povedal, da se je prenos podatkov v mobilnem omrežju v štirih letih povečal za trikrat. "Konec prihodnjega leta 99 odstotkov prebivalcev pokritih s 5G, okrog 2030 se pričakuje prehod na 6G," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.