Slovenija
16 ogledov

Tridnevni bajram za muslimane

1/11
Žurnal24 main
Muslimani ob koncu ramazana začenjajo tridnevni bajram.

Za muslimane po svetu, med drugim tudi v Sloveniji, se ob koncu meseca ramazana danes začenja tridnevni ramazanski bajram. Gre za enega največjih muslimanskih praznikov, ki zaključuje mesec postenja.

Islamska skupnost v Sloveniji bajramske slovesnosti pripravlja v osemnajstih slovenskih krajih, osrednja pa bo danes v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, kjer se bodo verniki zbrali ob 6. uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti Nedžad Grabus, ki ob 18. uri v Ljubljani prireja tudi bajramski sprejem za imame, člane organov islamske skupnosti, donatorje ter predstavnike lokalne in državne oblasti.

Ker začetek ramazana sovpada z videnjem prvega luninega krajca, prihaja do vsakoletnih nesoglasij muslimanskih narodov, kdaj naj bi se praznovanje res začelo in končalo. Tako bo večina enomesečni post končala v petek, med drugim muslimani v Egiptu, Savdski Arabiji, Kuvajtu in Združenih arabskih emiratih. Danes pa ga bodo končali v srednji Evropi, pa tudi v Libiji in nekateri šiitski muslimani v Libanonu.

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po luninih menah. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.