Slovenija
59 ogledov

Tudi s prijavami učinkovito nad delo na črno

mehanik Shutterstock
Od sredine avgusta do konca septembra so mobilne enote in inšpektorji opravili 1141 postopkov nadzora in izrekli za skoraj 100 tisoč evrov glob, najpogosteje v dejavnostih prevoza in gradbeništva.

Sodelovanje državljanov. Finančna uprava RS (FURS) je v mesecu dni prejela 410 prijav, od tega za delo na črno 263 prijav, za zaposlovanje na črno 128 prijav in za nedovoljeno oglaševanje 19 prijav.

Od 18. avgusta, ko se je začel uporabljati zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, do 30. septembra so bili izrečeni številni ukrepi in naloženo plačilo glob v skupni višini 98.500 evrov. Izdanih je bilo 20 odločb, s katerimi je bilo prepovedano opravljanje dela ali dejavnosti: 15 prepovedi zaradi dela na črno in pet prepovedi zaradi zaposlovanja na črno.

V štirih primerih so inšpektorji podali tudi obdolžilne predloge, po katerih je sodišče štirim posameznikom (tujim državljanom) že izreklo globo v skupnem znesku 3.100 evrov, trem pa je bilo tudi odvzeto blago.

"Po domače"

Največ nadzorov so inšpektorji opravili na področju prevozov, gradbeništva, trgovine, gostinstva, vzdrževanja in popravila motornih vozil ter frizerstvu.

Na FURS-u navajajo celjski primer, ko so preiskovalci in inšpektorji ugotovili, da se je v delavnici za stanovanjsko hišo stranka dogovarjala z zavezancem, da bi mu predala v popravilo svoje osebno vozilo. V delavnici so našli delovna sredstva, kot je dvigalo, in drugo opremo, s katero se je opravljala neregistrirana dejavnost popravila in vzdrževanja osebnih vozil. Izdali so plačilni nalog z globo v znesku tisoč evrov in prepovedali opravljanje neregistrirane dejavnosti.

V primeru tuje državljanke, ki je prodajala posteljnino od vrat do vrat, je po drugi strani murskosoboška mobilna enota pregledala osebno vozilo z madžarsko registracijo. V prtljažnem prostoru in na zadnjih sedežih je našla blago, namenjeno nadaljnji prodaji. Podan je bil obdolžilni predlog sodišču, ki je s sodbo izreklo globo v višini tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.