Slovenija
20 ogledov

Tudi sedmi dan ni prinesel dogovora

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Sedmi dan stavke žerjavistov Luke Koper ni prinesel napredka. Škoda znaša že skoraj milijon evrov, občutijo jo tudi Slovenske železnice.

Uprava Luke Koper, ki je prevzela mediatorsko vlogo v sporu med pogodbenimi delavci in njihovimi delodajalci, na današnjem srečanju z njimi ni sklenila dogovora. Pogodbeni delavci že sedmi dan nadaljujejo s protestom, pogajanja pa bodo nadaljevali v petek, je dejal predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič.

Pogodbeni delavci Luke Koper so sicer v soboto začeli s spontanim uporom ter prekinili z delom. Že v petek popoldne naj bi namreč luški varnostniki po Topičevih besedah pogodbene delavce izganjali iz Luke, češ da nimajo dovoljenja za nahajanje v pristanišču.

"Prekinili so jim dovolilnice za vstop v Luko. Nekateri dovolilnice še imajo, drugi ne, to je tudi cilj delodajalcev, da skupino razbijejo in zadeve urejajo posamezno," je dejal.

Gospodarska škoda je ogromna, do zdaj se jo je v Luki nabralo že za milijon evrov. Izpad dohodka pa imajo še drugi, tudi Slovenske železnice.

V koprskem pristanišču tako na primer čaka ladja, ki pluje na relaciji Daljni vzhod-Jadran in ima na krovu 1853 zabojnikov, v pristanišču pa želijo natovoriti tudi 1686 zabojnikov za naročnike.

Odprta glavna vprašanja

Še vedno ostajata odprti vprašanji varnosti pri delu in novega sistema dela, ki ga je začasno uvedla Luka in mu žerjavisti nasprotujejo.

Nov sistem žerjavistom skrajšuje odmor med delom, kar pa po mnenju uprave ni nujni ukrep zaradi večjega pretovora. Poudarjajo pa, da gre za začasno rešitev, na račun katere so žerjavisti dodatno nagrajeni.

Zadeve naj bi se normalizirale

Sicer pa se razmere v Luki po zagotovilih prvega moža družbe Gregorja Veselka počasi normalizirajo na vseh terminalih z izjemo kontejnerskega.

Kljub temu današnji dan morda ne bo odločilen, vsekakor pa bo za upravo zelo pomembno, da dobi čim trdnejšo podporo nadzornega sveta njenemu dosedanjemu ravnanju med stavko.

Na odločitev uprave, da začne postopke za izredno odpoved delovnega razmerja vsem članom stavkovnega odbora, so se namreč ostro odzvali v številnih sindikatih na državni ravni. Tako bodo danes v sindikalnih centralah Solidarnost in Alternativa odločali o možnih oblikah sindikalnega boja v podporo žerjavistom, ki vključujejo tudi stavko.

Delavski direktor dobil zaupnico

Svet delavcev je na današnji izredni seji izglasoval zaupnico delavskemu direktorju Luke Koper Matjažu Staretu, ki je sam predlagal glasovanje o zaupnici.

Predstavnik sveta delavcev, ki šteje 13 članov, Marko Grabljevec je po glasovanju dejal, da bodo žerjaviste in upravo pozvali, da nemudoma pristopijo k pogajanjem za rešitev konflikta.

Stare je še pred glasovanjem članom sveta delavcev dejal, da je kot član uprave Luke Koper glasoval proti novemu načina dela, ki predvideva, da na dveh žerjavih delajo trije žerjavisti, ki se med delom izmenjujejo. Omenjenemu načinu dela sicer nasprotujejo tudi žerjavisti ter zaradi njega tudi stavkajo.

Slovenske železnice vse bolj v težavah

Slovenske železnice imajo zaradi stavke žerjavistov, ki že sedmi dan poteka v Luki Koper, vedno večje težave, stanje pa se je kljub izrednim ukrepom še poslabšalo. Zaradi omejene pretočnosti železniškega omrežja, so danes uvedli transportne omejitve pri prevozih kontejnerskih vlakov in pošiljk papirja ter starega železa čez Luko Koper.

Zaradi povečevanja števila vlakov, ki jih zaradi stavke v Luki Koper ni mogoče naložiti oziroma razložiti, se je pretočnost slovenskega železniškega omrežja občutno poslabšala. Da bi preprečili popoln zastoj izvajanja tovornega prometa, so Slovenske železnice danes uvedle transportne omejitve pri prevozih kontejnerskih vlakov in pošiljk papirja ter starega železa čez Luko Koper.

To pomeni, da od 11. ure naprej do preklica Slovenske železnice v prevoz ne sprejemajo več kontejnerjev, papirja ter starega železa, ki so namenjeni v Luko. Če se položaj ne bo razrešil, bodo Slovenske železnice v prihodnje prisiljene transportno omejitev pri sprejemu blaga razširiti tudi na druge vrste tovora, so zapisali.

Komentarjev 2
  • 1111 14:13 04.avgust 2011.

    kako nekatere motijo komentarji....vseeno....končno je prišel cajt, da damo NE in NE skorumpirani, tajkunski in nesposonbni vladi!!!!!...BRAVO...mogoče pa so to premiki...stavkajočim v luki in drugod....ne popuščat in ne verjet sindikatom...

  • albert 13:15 04.avgust 2011.

    Kaj pa ste pričakovali od rokenrol ministra!!

Sorodne novice