Slovenija
18 ogledov

Tujce skrbi slovenski dolg

Dolg Slovenije Bloomberg
Tveganje slovenskega državnega dolga se je letos povečalo bolj kot v vseh državah evroobmočja, ki še niso zaprosile za pomoč pri reševanju. Prvo resno opozorilo po zavrnitvi pokojninske reforme.

Povečanje tveganja po navedbah BNP Paribas kaže na nujnost zmanjšanja proračunske porabe, saj je načrtovana pokojninska reforma padla, poroča Bloomberg.

Graf kaže, da se je cena zavarovanja dolga Slovenije za primer nezmožnosti odplačila letos povečala, medtem ko se je zavarovanje za nemški dolg pocenilo. Najbolj so se podražila zavarovanja za Grčijo, Portugalsko in Irsko. Te tri države so že prejele pomoč za reševanje.

Bloomberg poroča še, da smo na referendumu zavrnili pokojninsko reformo in vlado prisilili, da išče druge možnosti za obvladovanje javnih financ. EU, Mednarodni denarni sklad sta skupaj z Banko Slovenije vlado pozvala, naj zmanjša proračunski primanjkljaj.

"Zdaj je pomemben čas," pravi Michal Dybula, ekonomist v varšavski podružnici BNP Paribas. "Prej ko bo vlada predstavila ukrepe, kako bodo zategnili pas po zavrnitvi pokojninske reforme, prej se bo zaostajanje Slovenije končalo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.