Slovenija
304 ogledov

Turistični biser, ki ponuja tudi doživljajski park

Expano Murska Sobota
1/19
Tim Vengust
Expano je vstopna točka v Pomurje, ki obiskovalcem ponuja doživljajski park, informacije o regiji in kulinarične dobrote. Projekt, financiran iz evropskih in lokalnih sredstev, predstavlja osnovo za nadaljnji razvoj turizma v Murski Soboti in regiji.

Paviljon Expano predstavlja vrata v Pomurje. Tukaj se ustavi večina tistih turistov, ki se po pomurski avtocesti pripeljejo v Mursko Soboto. V Expanu turisti, med drugim, dobijo informacije o vseh ostalih zanimivih vsebinah in lokacijah, ki jih lahko obiščejo v Pomurju. "Expano najdemo ob avtocesti, trase Lendava - Maribor, torej ob vstopu v samo Mursko Soboto, ob Soboškem jezeru. Tako da je dejansko viden že z avtoceste in predstavlja vstopno točko v samo naše Pomurje oziroma našo regijo," je dejal župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj.

Območje, kjer zdaj najdemo Expano, je bilo nekoč degradirano, neurejeno območje Kamenšnice, kjer se je izkopaval gramoz.
"S samo postavitvijo paviljona se je to območje uredilo," je razložil Anželj. 

Obiskovalcem paviljon sedaj v prvi vrsti ponuja doživljajski park, z zanimivimi multimedijskimi vsebinami o Pomurju. Prav tako obiskovalci tukaj dobijo vse informacije, povezane z ostalimi zanimivimi turističnimi točkami, destinacijami, ki jih lahko tukaj najdejo. 
Vse od Lendave do Goričkega. Vse skupaj pa spoznavajo skozi multimedijske vsebine, tudi tiskane. S pomočjo teh se lahko odločijo, kaj vse bodo obiskali. 

Vidijo lahko tudi zgodovino nastanka Pomurja, imajo možnost poleta z balonom. Tukaj so torej na enem mestu zbrane vsebine o glasbi, kulturi, hrani ter najbolj značilnih znamenitostih.

Damjan Anželj | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

"Ob enem pa ob sami postavitvi ob jezeru predstavlja tudi v poletnih dneh točko, kamor radi zahajajo tako domačini kot turisti. Narava v okolici in jezero s svojimi različnimi možnostmi ponuja tudi veliko zabave," je dodal župan.

V Expanu najdemo tudi odlično restavracijo, ki obiskovalcem ponuja lokalne dobrote. Prekmursko gibanico, dödole, prekmursko šunko, bograč in ostale jedi, ki so značilne za Pomursko regijo.

Expano Murska Sobota | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Z evropskimi sredstvi uredili marsikaj, kar drugače ne bi mogli

Vse to pa ne bi bilo mogoče brez evropskih sredstev. Projekt je bil financiran iz celostnih teritorialnih naložb, tudi delno iz Pomurskega zakona in pa iz lastnih sredstev Mestne občine Murska Sobota, po katerem je Pomurje postalo znano. "Predstavlja neko dodano vrednost tudi turistični biser, po katerem smo tudi postali znani v Sloveniji in tudi drugje po svetu," je razložil Anželj. 
Evropska sredstva pa tako pomenijo velik prispevek za razvoj regije.

"Seveda jih je dobro izkoristiti in jaz lahko povem, da v Murski Soboti to s pridom dobro izkoriščamo, namreč s temi sredstvi smo uredili marsikaj, kar drugače ne bi mogli. Ti projekti drugače ne bi bili mogoči, zato nam ta sredstva nekako pomagajo, da se lahko tudi regionalno razvijamo v smislu turistične ponudbe, infrastrukture in vseh ostalih projektov, ki drugače ne bi bili možni," je še pojasnil Anželj. 

Expano Murska Sobota | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Razmišljajo o dodatnih vsebinah

Expano je samo začetek, osnova za nadaljnji razvoj. Seveda se že kujejo načrti za prihodnost in še dodaten razvoj Pomurja.
"So tudi ambicije, da samo področje še nadgradimo z vsebinami, kar se tiče vodnih športov, tudi turističnih nastanitev, postajališča za avtodome, potapljaškega centra, tako da smelih načrtov je še veliko. Je pa to vsekakor tista osnovna infrastruktura, okrog katere bomo potem tudi gradili nadaljnji razvoj tega območja," je še dodal Anželj.

Ob tem pa seveda povabi čisto vse, da se ustavijo in se sami prepričajo o lepotah Pomurja. 


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.