Slovenija
23 ogledov

Ugotovitve ministrstva "navaden pamflet"

Marko Jaklič Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil ugotovitve upravnega nadzora v Lekarni Ljubljana glede ustanovitve družbe LL Grosist. Po navedbah ministrstva za zdravje je Lekarna Ljubljana z vplačilom ustanovitvenega vložka kršila zakon o javnih financah. Janković brez odgovora na vprašanje, ali bo zahteval Jakličev odstop.

Janković je opozoril, da so nepravilnosti na poziv ministrstva za finance odpravili.

Po njegovih besedah so imeli v tej zadevi svetovalca in pripravili sklep za sprejem na mestnem svetu. Ljubljanski mestni svetniki so 26. septembra lani omenjeni sprejeli sklep z ukrepi za odpravo neskladnosti ustanovitve družbe LL Grosist z zakonom o javnih financah.

Javni zavod Lekarna Ljubljana, ki je edini družbenik grosista, bo tako moral do konca leta prodati del svojega poslovnega deleža LL Grosistu v višini najmanj 7500 evrov. O tem so obvestili tudi ministrstvo za finance, je pojasnil župan.

Ministrstvu za finance so po Jankovićevih besedah celo svetovali, naj isti sistem uporabi za vsa podjetja, ki so jih ustanovili javni zavodi v državni lasti, da ne bo nepravilnosti.

"In če nekaj mesecev po tem, ko smo to naredili, nekdo ugotavlja, da je to nezakonito, vam povem, da je to čisto navaden pamflet," je poudaril župan. Ostalih očitanih nepravilnosti pa ni komentiral.

Nadzor v Lekarni Ljubljana pokazal več nepravilnosti

Kot so v petek sporočili z ministrstva, je upravni nadzor v Lekarni Ljubljana poleg nezakonitosti pri ustanavljanju družbe LL Grosist pokazal neskladnost bilančnih podatkov iz letnih poročil za obdobje 2007–2010. Zavod je ustvarjal presežke tudi iz naslova javne službe in ne samo iz naslova tržne dejavnosti.

Sredstva v višini okoli 22 milijonov evrov, ki jih je javni zavod Lekarne Ljubljana nakazal Mestni občini Ljubljana v obdobju od julija 2007 do decembra 2009, so delno izvirala iz sredstev, pridobljenih od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zato gre v tem primeru po mnenju komisije ministrstva za zdravje za nenamensko porabljena sredstva.

Po Jankovićevih besedah gre za "isto zgodbo, da ta naš zavod posluje izjemno dobro, in če sem jaz razumel izjavo ministrstva za zdravje, je dober zavod tisti, ki posluje negativno". Pojasnil je, da bo zadevo komentiral, ko bodo svoj odgovor dali vsi organi, ki so tu udeleženi, in pri tem navedel strokovne organe, revizijsko hišo in svet.

Komentarjev 5
  • Veteran 21:54 22.maj 2012.

    Pamflet si ti balkanski konjski mešetar Janković. Prekleta baraba jaz ne razumem, kako ga ljubljančani še vedno cenijo in glasujejo za takega drekača.

  • sprehajalec 20:53 21.maj 2012.

    Zadeva je preprosta, davčno napoved za fizično osebo Jakliča pod drobnogled za zadnjih pet let.

  • Lavdan 20:18 21.maj 2012.

    Takih prepotentnih in pokvarjenih smrkavcev, ki gredo preko trupel, da pridejo na položaj, je v Sloveniji še kar nekaj in jih pošiljajo iz firme v firmo. Imajo pa dobre podpornike in inštruktorje. Zraven je še en kup pokvarjenih advokatov, ki ...prikaži veči jim je morala zadnja stvar na svetu.