Slovenija
146327 ogledov

Ukrepi vlade: Vse to se spet odpira

covid-19 slovenija maske ulica Profimedia
O ukinitvi regijskih meja naj bi vlada razpravljala prihodnji teden.

Vlada je na današnji seji na Brdu pri Kranju s spremembami in dopolnitvami Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih odpravila omejitev zbiranja v vrtcih in osnovnih šolah za učence od 1. do 3. razreda, ne glede na statistično regijo. Tudi vsi ostali ukrepi se bodo v prihodnje sprejemali za celotni državo, ne več po regijah, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Spremembe ukrepov se bodo odslej uveljavljale za vso državo, ne več po regijah. Če pa bo razlika med regijami glede okužb spet narasla, se bodo ukrepi sproščali v regijah z boljšo epidemiološko sliko, je še pojasnil Janša. 

Odpirajo se knjižnice, muzeji in galerije

V rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem lahko trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Prav tako se zaradi izboljšanja epidemioloških razmer na ravni celotne države odpirajo knjižnice, muzeji in galerije.

Omejitve gibanja na regije ostajajo, o ukinjanju teh naj bi vlada razpravljala prihodnji teden. 

Smučanje z negativnim testom

Pod določenimi pogoji je dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. Z obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog je dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če pogoja upravljavec naprav ne more izpolniti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na COVID-19 po HAGT ali PCR metodi, opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa COVID-19 ni potrebna za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Do 12. februarja 2021 se podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

- Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
- Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
- Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
- Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih
- Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Komentarjev 12
  • Ivo 11:50 05.februar 2021.

    Stanje, ko so Mladi zdravniki in PV napadali Potrča, da vzpodbuja epidemijo: 30.10.2020 hospitaliziranih: 703 v intenzivni terapiji: 128 respirator: 70 Stanje včeraj, ko odpiramo šole: 4.2.2021 hospitalizirani: 989 v intenzivni terapiji: 165 repirator: 135 (vir: COVID-19 sledilnik)

  • Avatar pantani
    pantani 07:24 05.februar 2021.

    Res v tem momentu rabimo galerije in muzeje?!!!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:37 04.februar 2021.

    edini pameten ukrep vlade je njihov takojšen odstop in prostovoljni odhod v zapor ;)