Slovenija
38 ogledov

Umetnega dežja ni, so pa pitniki

Pitniki Primavoda.si
Umetni dež sredi Ljubljane je zgodovina, se pa lahko še vedno ohladite v knjižnici pod krošnjami in ob požirkih tekoče vode na 15 lokacijah.

Poleti 2008 je Ljubljančane in preostale obiskovalce slovenske prestolnice na Prešernovem trgu hladil umetni dež, za katerega je v okviru projekta "Območje lastnega vremena" poskrbel umetnik Zmago Modic.

Na zavodu Turizem Ljubljana pojasnjujejo, da letos na javnem razpisu za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah niso dobili ničesar podobnega, zato se bodo morali obiskovalci prestolnice v vročih poletnih dneh hladiti drugače.

Priljubljena knjižnica na prostem

Eden od do obiskovalcev prijaznih projektov, ki v Ljubljani poteka že vrsto let, je knjižnica pod krošnjami. Mimoidoči se lahko ob knjigi ustavijo v senci v parku Tivoli, na Trnovskem pristanu, v parku Tabor in na Ljubljanskem gradu.

"Nadaljujemo tudi s projektom Rožni vrt v Tivoliju," pojasnjuje Barbara Vajda, direktorica Turizma Ljubljana. "Skupaj z ležalniki v neposredni bližini rozarija v Tivoliju smo ob 1000 vrtnicah, kolikor jih je doslej že zasajenih, ustvarili prijeten ambient, ki je vse bolj pogosto cilj predvsem domačih obiskovalcev, pa tudi turistov."

Kot dodaja, so pomagali tudi pri urejanju starega steklenjaka v Botaničnem vrtu, pomemben projekt za mesto, povezano z naravo, pa je tudi ocvetličenje mesta. "Na stenske svetilke na Ciril Metodovem, Mestnem, Starem, Gornjem, Novem trgu in na Bregu, od letos pa tudi na Trubarjevi, boste našli obešena lična pocinkana korita s sezonskimi zasaditvami," pravi.

V mestu je 15 pitnikov

V okviru svojih promocijskih gradiv sicer stalno opozarjajo tudi na lokacije pitnikov v Ljubljani. Leta 2008, ko je Ljubljančane na Prešernovem trgu hladil umetni dež, je mestna občina poskrbela tudi za pitno vodo, ki so jo delili mimoidočim. Ker so od takrat namestili 15 pitnikov, ki delujejo od aprila do oktobra, to danes ni več potrebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.